Приче о четвороструком младожењи из Ристића код Вишеграда и даље живе

Радоје Тасић
Приче о четвороструком младожењи из Ристића код Вишеграда и даље живе

Вишеград - Милована Баранца из засеока Ристићи код Вишеграда, иако је умро прије скоро три деценије, мјештани осим као доброг домаћина и весељака, и даље памте и спомињу као четвороструког младожењу који је надживио своје супруге Зорку, Радину, Раденку и Иванку.

На гробљу у селу Црнчићи на једном мермерном споменику налази се фотографија покојника и имена три његове вјенчане супруге, док је четврта сахрањена у близини.

Милованов потомак Српко Баранац каже да је добро запамтио дједа Милована јер је за вријеме распуста долазио на село да се одмори и дружио се с њим у великој кући од лучевих брвана.

- Дјед Милован је све своје супруге надживио и умро је 1990. године пред сами рат, који би му био трећи јер је рођен 1905. Иако је проживио живот са четири жене, пуних 11 година је живио сам у овој кући, као прави усамљеник - каже Баранац припаљујући свијеће на дједовом гробу.

Сјећа се да је Милован размишљао и да по пети пут стане на луди камен, али је, како каже, смрт била бржа.

Милованов комшија Љупко Баранац прича да је Милован био добар домаћин и весељак који је са три жене стекао троје дјеце. Једино није имао порода са посљедњом Иванком.

- Све његове жене су умрле природном смрћу. Била су то тешка времена, на селу се пуно радило, теретило, а кад се жена разболи, ријетко је која вођена љекару. Село је било далеко од града и без путева - објашњава Баранац.

Милован је радио као рудар у руднику жељезно-никлоносне руде у Вардишту, гдје је зарадио и пензију.

Није, кажу, запостављао ни сељачке послове јер је фамилија била бројна. Имао је још двојицу браће. Кад је женио првог сина, млада је у кући затекла 22 чељади.

Кућа као свједок

Кућа Баранаца је и данас једна од најљепших у засеоку Ристићи. Потомци Милованови и његове браће планирају да је заштите и реновирају како би подсјећала на њихове најмилије и живот села и сељака у неком прошлом времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана