Predstavljena monografija o braći Vajagićima

Srna
Predstavljena monografija o braći Vajagićima

Novi Grad - U Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu predstavljena je monografija “Dobrovoljci Vojske Kraljevine Srbije - devetorica braće Vajagić”, autora Predraga Vajagića, istoričara iz Bačke Palanke.

Autor kaže da je monografija rezultat dugogodišnjeg istraživanja dobrovoljačkog pokreta i učešća braće Vajagića.

- Vajagići su iz sela Ivanjska, Banjani, Dobro Selo, Zborište i Bosanska Bojna, opština Bosanska Krupa, na prelasku iz 19. u 20. vijek iselili se u Ameriku, gdje ih je zatekao Prvi svjetski rat 1914. godine - kaže Vajagić.

S obzirom na to da je Amerika na početku rata bila neutralna, oni se nisu kao dobrovoljci mogli prijaviti u srpsku vojsku.

- To se mijenja 1917. godine kada se Amerika uključuje i ukupno 17 Vajagića došlo je iz Amerike i borilo se na Solunskom frontu i za oslobađanje Srbije. Još četvorica Vajagića, koji su kao pripadnici austrougarske vojske zarobljeni, najvjerovatnije na italijanskom ratištu, pristupili su srpskoj vojsci, tako da ih je bio 21 - dodao je Vajagić.

Predsjednik Udruženja “Braća Vajagić” Nikola Vajagić kaže da su Vajagići, srpski dobrovoljci, jedinstven primjer u srpskoj istoriji nakon braće Jugovića.

- Želimo da sačuvamo od zaborava djelo ljudi koji su otišli u Ameriku s ovih prostora i na poziv kralja Petra došli kao dobrovoljci, prije toga slali pomoć na front, a zatim ponudili svoje živote na oltar otadžbine - rekao je Vajagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana