Предсједник Српске у Карловцу и Крњаку - подршка СПЦ

РТРС
Предсједник Српске у Карловцу и Крњаку - подршка СПЦ

Карловац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик у Карловцу је посјетио Саборни храм Светог оца Николаја и присуствовао прослави крсне славе епископа горњо-карловачког Герасима.

Предсједник Српске је рекао да је знатан број Срба након рата и распада бивше Југославије нестао из Карловца, али да се живот у том граду обнавља у мјери у којој је то могуће.

Не тако давно, Срби су у Карловцу били већина. Дешавања у протеклих 70 година, а посебно након посљедњег рата, утицала су на чињеницу да је овдје пет пута мање Срба. Саборна црква у центру Карловца минирана је и рушена неколико пута.

- Захвалио бих предсједнику Српске Милораду Додику због његовог присуства које много значи овдашњим Србима. То је охрабрење и подршка да истрају на својим огњиштима, моле се Богу и исповиједају православље - рекао је епископ Герасим у обраћању вјерном народу.

Срби су на просторима ове епархије опстајали и у тежим временима. Прије десет година саборна црква је обновљена, као и владичански двор. Предсједник Српске је рекао да се у Карловцу обнавља црквени и парохијски живот, те да је дошао да подржи Српску православну цркву и Епархију горњокарловачку.

- Дошао сам на позив Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима како бих са свештенством и вјерницима подијелио тај важан тренутак. Овдје сам да будем с њима, да их охрабрим и да видимо на који начин им можемо помоћи - рекао је Додик.

У карловачку цркву данас редовно долази 50 српских породица. Људи се и даље плаше да кажу да су Срби, поручује свештеник у саборној цркви, Предраг Сушић.

- Из неких разлога, највјероватније страха и преживљених негативности током рата, у нашу православну цркву долази 50 породица или око 400 становника. Нешто боље је у околини Карловца, на Кордуну, гдје су Срби већина. У општини Крњак је начелник Србин и ту је народ слободнији у исповиједању православне вјере и чувању обичаја - рекао је Сушић.

И поред тих проблема многи су одлучили да се врате на подручје Карловачке општине. Срби у Крњаку немају проблема када је ријеч о националној или вјерској нетрпељивости. Највећи проблем представља им незапосленост.

Упркос многобројним проблемима са којима се суочава српско становништво у Хрватској, које је сведено на ниво статистичке грешке, наду улијевају мирнији тонови који су се чули у протекла два дана, током посјете предсједника Србије Александра Вучића. Предсједник Српске окарактерисао је ову посјету као први корак ка помирењу два народа, свјетлијој и бољој будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана