Praznici podigli cijenu prasića

Anita Janković-Rečević
Praznici podigli cijenu prasića

Banjaluka - Na stočnim pijacama širom Srpske zavladala je prava jagma za prasićima zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika te brojnih slava u januaru, zbog čega je njihova cijena otišla u nebo.

Uzgajivači prasića ovih dana zadovoljno trljaju ruke jer ih očekuje dobra zarada s obzirom na to da cijene ovih životinja, kako se bliže praznici, skaču iz dana u dan. Prasići po kilogramu žive vage koštaju pet maraka, a, prema riječima farmera, cijena do pravoslavnog Božića bi mogla narasti i na šest KM, koliko sada košta jagnjad po kilogramu žive vage. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da su sadašnjom cijenom iznenađeni i proizvođači jer su očekivali manji skok.

- Predviđali smo da bi cijena u ovom periodu mogla biti oko četiri i po marke po kilogramu žive vage jer su prasići prije samo mjesec koštali oko tri KM. Međutim, zbog velike potražnje, a manjka robe na tržištu došlo je do poskupljenja. Trend rasta očekujemo sve do Božića - rekao je Maljčić.

Pojašnjava da najviše male prasadi bude prodato za katolički Božić i Novu godinu, tako da ponuda pred pravoslavni Božić bude loša, što dovodi do poskupljenja.

- Katolički Božić stiže ranije i puno prasadi bude prodato u Hercegovini, a period od dvije sedmice je prekratak da bi tek oprašeni prasići dostigli težinu koju kupci traže - naveo je Maljčić i dodao da će više cijene pomoći proizvođačima da nadoknade štetu koju su pretrpjeli u novembru, kada je cijena prasića bila rekordno niska. 

Vlasnik farme svinja u gradiškom selu Rogolji Dragiša Cvjetković kaže da se ovih dana prasići prodaju kao alva, te da građani ne pitaju za cijenu.

- Potražnja je velika, što je i očekivano u ovo doba godine zbog praznika. Kupci najviše traže prasad od 20 do 30 kilograma i očekujem da tokom ovih prazničnih dana prodam oko 200 prasića - rekao je Cvjetković.

Dodao je da na farmi ima stotinak krmača prasilica koje godišnje oprase oko 1.500 prasića.

- Ovaj skok cijena nam neće mnogo pomoći da se izvučemo jer tokom cijele godine svega dva mjeseca imamo dobru potražnju koju prati i dobra cijena. Zbog prekomjernog uvoza, uglavnom poslujemo na granici rentabilnosti - kazao je Cvjetković. 

Dobrom potražnjom ne mogu se pohvaliti uzgajivači jagnjadi, tvrdi predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač.

- U ovo doba godine cijena jagnjadi po kilogramu žive vage ranijih godina se kretala oko šest i po maraka, ali ove sezone je do šest KM, a na pad je uticala slaba potražnja - rekao je Santrač. 

Tovljenici

Mišo Maljčić ističe da je cijena tovljenika sada nešto viša nego u novembru, te da se kreće od 2,80 do 3,20 maraka. 

- Potražnja je na početku svinjokolja bila tanka, ali je kasnije skočila, tako da je većina tovljenika rasprodata i na farmama nema mnogo viška - rekao je Maljčić.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana