Povratnička sela u Glamoču i Bosanskom Grahovu odsječena od svijeta

Milijana Latinović
Povratnička sela u Glamoču i Bosanskom Grahovu odsječena od svijeta

Banjaluka - Snijeg koji danima neprestano pada zadao je probleme mještanima nekoliko srpskih povratničkih sela u Bosanskom Grahovu i Glamoču, koji su ostali odsječeni od svijeta.

Visina snježnog pokrivača u Glamoču dostiže metar, zbog čega je u ovoj lokalnoj zajednici juče proglašeno stanje elementarne nepogode.

Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša rekao je za “Glas Srpske” da su sve raspoložive mašine na terenu, ali da ne stižu doći do svakog sela.

- Putevi do udaljenijih sela su neprohodni. Čistimo po prioritetima, ali nam nedostaje mašina - rekao je Radivojša, naglasivši da je zatražio pomoć od nadležnih u Livanjskom kantonu.

Slična sudbina zadesila je i mještane u selima na području Bosanskog Grahova, gdje živi mahom starije stanovništvo, koje zbog sniježnih nameta ne može dalje od kućnog praga.

Vršilac dužnosti načelnika Bosanskog Grahova Nikola Čeko kaže za “Glas Srpske” da je visina snježnog pokrivača oko 80 centimetara, te da su angažovani sva mehanizacija i ljudstvo na raščišćavanju puteva do najudaljenijih sela.

- Sela Preodac i Tiškovac potpuno su odsječena. Poslali smo ekipu tamo da se pokuša probiti do mještana, ali se mašina zaglavila u snijegu i ne znam da li će uspjeti doći do njih - rekao je Čeko.

Lovočuvar u Bosanskom Grahovu Jovo Marić kaže za “Glas Srpske” da se do mještana u selima podno planine Šator ne može doći.

- Ovdje živi pretežno starije stanovništvo. U centru opštine su putevi očišćeni, ali je u udaljenim selima najteže. Mještani su zabrinuti i kažu da će, ukoliko snijeg ne prestane padati, ostati bez brašna i osnovnih namirnica - rekao je Marić.

Đaci u ovim opštinama danas neće na nastavu, jer je Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta u Livanjskom kantonu donijelo odluku da u školama na području Tomislavgrada, Livna, Bosanskog Grahova i Glamoča neće biti nastave zbog snijega koji otežava saobraćaj.

Portparol Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač rekla je juče da je u opštinama Livanjskog kantona, zbog obilnog snijega, najteža situacija na području Glamoča i Kupresa, ali da nema dojava da je neko životno ugrožen.

- Najteže stanje je na lokalnim putevima i mnoga sela na području ovog kantona su odsječena - istakla je Kovačeva i dodala da je većina saobraćajnica prekrivena snijegom i ledom, te da mjestimično ima i nanosa.

Kada je u pitanju Republika Srpska, prema informacijama nadležnih službi, teškoća sa čišćenjem snijega ima u Kostajnici, gdje je mehanizacija u kvaru, dok u ostalim lokalnim zajednicama nema većih problema.  

Preminuo u saobraćajnoj koloni

Sedamdesetrogodišnji D. K. preminuo je u utorak uveče na putu u Donjoj Jablanici dok je putovao iz Banjaluke u Nevesinje. Kako su prenijeli mediji, zbog obilnih padavina i popriječenih kamiona u Donjoj Jablanici stvorila se kilometarska kolona, a nesrećni starac je zajedno sa drugim građanima ostao zaglavljen u saobraćaju. U jablaničkom Domu zdravlja konstatovali su smrt i istakli da je preminuli bio srčani bolesnik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana