Повратничка села у Гламочу и Босанском Грахову одсјечена од свијета

Милијана Латиновић
Повратничка села у Гламочу и Босанском Грахову одсјечена од свијета

Бањалука - Снијег који данима непрестано пада задао је проблеме мјештанима неколико српских повратничких села у Босанском Грахову и Гламочу, који су остали одсјечени од свијета.

Висина сњежног покривача у Гламочу достиже метар, због чега је у овој локалној заједници јуче проглашено стање елементарне непогоде.

Начелник Гламоча Небојша Радивојша рекао је за “Глас Српске” да су све расположиве машине на терену, али да не стижу доћи до сваког села.

- Путеви до удаљенијих села су непроходни. Чистимо по приоритетима, али нам недостаје машина - рекао је Радивојша, нагласивши да је затражио помоћ од надлежних у Ливањском кантону.

Слична судбина задесила је и мјештане у селима на подручју Босанског Грахова, гдје живи махом старије становништво, које због снијежних намета не може даље од кућног прага.

Вршилац дужности начелника Босанског Грахова Никола Чеко каже за “Глас Српске” да је висина сњежног покривача око 80 центиметара, те да су ангажовани сва механизација и људство на рашчишћавању путева до најудаљенијих села.

- Села Преодац и Тишковац потпуно су одсјечена. Послали смо екипу тамо да се покуша пробити до мјештана, али се машина заглавила у снијегу и не знам да ли ће успјети доћи до њих - рекао је Чеко.

Ловочувар у Босанском Грахову Јово Марић каже за “Глас Српске” да се до мјештана у селима подно планине Шатор не може доћи.

- Овдје живи претежно старије становништво. У центру општине су путеви очишћени, али је у удаљеним селима најтеже. Мјештани су забринути и кажу да ће, уколико снијег не престане падати, остати без брашна и основних намирница - рекао је Марић.

Ђаци у овим општинама данас неће на наставу, јер је Министарство науке, просвјете, културе и спорта у Ливањском кантону донијело одлуку да у школама на подручју Томиславграда, Ливна, Босанског Грахова и Гламоча неће бити наставе због снијега који отежава саобраћај.

Портпарол Федералне управе цивилне заштите Мајда Ковач рекла је јуче да је у општинама Ливањског кантона, због обилног снијега, најтежа ситуација на подручју Гламоча и Купреса, али да нема дојава да је неко животно угрожен.

- Најтеже стање је на локалним путевима и многа села на подручју овог кантона су одсјечена - истакла је Ковачева и додала да је већина саобраћајница прекривена снијегом и ледом, те да мјестимично има и наноса.

Када је у питању Република Српска, према информацијама надлежних служби, тешкоћа са чишћењем снијега има у Костајници, гдје је механизација у квару, док у осталим локалним заједницама нема већих проблема.  

Преминуо у саобраћајној колони

Седамдесетрогодишњи Д. К. преминуо је у уторак увече на путу у Доњој Јабланици док је путовао из Бањалуке у Невесиње. Како су пренијели медији, због обилних падавина и попријечених камиона у Доњој Јабланици створила се километарска колона, а несрећни старац је заједно са другим грађанима остао заглављен у саобраћају. У јабланичком Дому здравља констатовали су смрт и истакли да је преминули био срчани болесник.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана