Поскупјело девет врста цигарета

Поскупјело девет врста цигарета 17.10.2017 09:33 | М. Ми.

Бањалука - Пушачима у БиХ ових дана стигао је нови удар на џеп јер су Фабрика дувана Сарајево и "ТДР" Сарајево подигли цијене укупно девет врста цигарета.

Фабрика дувана Сарајево подигла је цијене шест врста цигарета, па је сада за "Royal blue" и "Royal white" потребно издвојити 4,20 марака по паклици, док "Diva slims " и "Diva violet slim" коштају четири марке, што је десет фенинга више него раније. За паклицу цигарета "Royal blue 18" и "Royal white 18" потребно је издвојити 3,90 марака.

Када је ријеч о фабрици "ТДР", они су кориговали навише цијене три врсте цигарета за десет или 20 фенинга, па тако пушачи сада за "Lucky strike red" и "Lucky strike flow filter" морају издвојити 4,70 марака по паклици, док "Lucky strike flow filter resized" кошта 4,40 марака.

Ново поскупљење цигарета на тржишту БиХ може најкасније да се очекује од почетка идуће године, а већ у овом мјесецу Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојиће посебну и минималну акцизу на дуван и дуванске прерађевине, које ће бити у примјени од почетка 2018. године.

- Произвођачи и велики дистрибутери цигарета сами формирају малопродајне цијене у складу са својом пословном политиком. Они могу било када у току године промијенити цијене цигарета и дувана, с тим да у ту нову цијену мора бити укључена важећа акциза за текућу годину - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Минимална акциза у овој години износи 2,42, а специфична 1,35 КМ за паклицу цигарета. Акциза на дуван износи 96,80 КМ по килограму.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица