Породилишта спасавају од катанца домове здравља у Дервенти и Прњавору

Милијана Латиновић
Породилишта спасавају од катанца домове здравља у Дервенти и Прњавору

Дервента/Прњавор - Општине Дервента и Прњавор планирале су у буџетима за ову годину укупно 330.000 марака за спас породилишта, на чија ће врата, ако не буду модернизована до краја јуна, бити стављен катанац.

Породилишта у овим локалним заједницама функционишу читав вијек. Новим правилником о условима за почетак рада здравствене установе, који је Министарство здравља и социјалне заштите РС донијело у јуну лани, предвиђено је да морају имати операциону салу са опремом и анестезиолога.

Свјесни ризика који доноси порођај у неадекватним условима, надлежни у Дервенти и Прњавору ухватили су се у коштац са овим проблемом.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран каже да је у току одобравање специјализације за анестезиологију.

- Распитујемо се за најповољнијег понуђача који би нам могао обезбиједити опрему за салу у складу са нашим финансијским могућностима. Има још времена, тако да вјерујем да ћемо до законског рока све завршити. Простор за операциону салу имамо - рекао је Шаран и додао да је у овом породилишту од почетка године рођено 15 беба.

Посланик у Народној скупштини РС Игор Жунић, који је из Дервенте, истиче да је ова општина у буџету за 2018. годину планирала 200.000 КМ за породилиште.

- У марту у општини имамо програм капиталних инвестиција и тада ћемо дефинисати и набавку опреме за породилиште - рекао је Жунић.

У договору са општином и ресорним Министарством и у прњаворском Дому здравља боре се да сачувају породилиште.

- Простор за салу имамо, потребно га је адаптирати, али нам недостаје кадар. Специјализација за анестезиолога траје пет година, тако да је ту једина могућност да распишемо конкурс и запослимо анестезиолога - рекла је директорица прњаворског Дома здравља Свјетлана Малић и додала да је од почетка године у овој здравственој установи рођено двадесетак беба.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да су буџетом за ову годину планирали око 130.000 КМ за плате запослених у породилишту.

- Планом инвестиција обезбиједићемо новац за операциону салу, а од стране виших нивоа власти очекујемо помоћ у рјешавању кадровских питања - рекао је Томаш.

Република Српска има девет болничких породилишта и једно у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци. Породилишта у Дервенти и Прњавору функционишу у оквиру примарне здравствене заштите.

Комисија

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС истичу да је Комисија завршила стручни надзор над радом породилишта и испуњеношћу услова у свим здравственим установама гдје је то било потребно.

- Дате су препоруке и инструкције које неправилности треба исправити или побољшати протоколе и процедуре да би био побољшан квалитет пружања услуга породиљама и новорођенчади - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана