Пола општине добија нове путеве

Дејан Јовичић
Пола општине добија нове путеве

Србац - Развијена путна инфраструктура основни је предуслов за привредни развој, због чега смо пројекте из ове области означили као приоритетне у овој години и уз помоћ донатора обезбиједили улагања већа од три милиона марака, рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Највећи износ издвојен је за реконструкцију локалног путног правца Црнаја - Ножичко - Стари Мартинац у дужини од 10,5 километара, а инвестиција је вриједна 1,1 милион КМ. Носилац пројекта је Јавно предузеће “Аутопутеви Републике Српске” јер се та дионица преко Шешковаца и Друговића спаја са аутопутем “9. јануар”.

Изградња тог пута коначно је почела, на радост мјештана који су то дуго чекали јер је стари пут изграђен прије три и по деценије и веома је оштећен.

- На тој дионици смјештена је и индустријска зона, гдје смо недавно отворили фабрику фирме “Колектор”, тако да развојем путне комуникације у овом дијелу општине и повезивањем са аутопутем градимо јачу перспективу за будућа улагања у привредни сектор - истакао је Драгосављевић.

Паралелно с тим почело је и асфалтирање локалног пута од Горњих Срђевића до Ситнеша у дужини од 8,5 километара, за шта је Влада РС издвојила 720.000 КМ.

- Том инвестицијом такође доприносимо развоју привреде јер је у Срђевићима недавно изграђен погон за производњу флаширане воде, тако да ће поред мјештана подједнаку корист имати садашњи и будући инвеститори. Срђевићи су сада једно од највећих градилишта јер се донацијом из Кабинета предсједника РС обавља и санација школе - рекао је Драгосављевић. Он је подсјетио да је прије неколико седмица завршено асфалтирање улице Вука Караџића у Српцу и дионице пута кроз Бајинце и Кукуље, а у завршној фази је и реконструкција пута кроз Смајинце и Мале Ситнеше, за шта је такође издвојено више од 500.000 КМ.

До краја године у плану је да још осам србачких села добије нови асфалт, за шта ће бити издвојено 723.000 КМ, од чега ће Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД) учествовати са 70 одсто, а мјештани са 30 одсто новца. На тај начин ће половина села у србачкој општини ове године добити модерне путне правце.

- Постигли смо договор са предсједницима савјета мјесних заједница и предсједницима грађевинских одбора, а радови ће почети чим мјештани прикупе новац. Рок за завршетак је 60 дана од дана увођења у посао - рекао је Драгосављевић.

Ријеч је о путним дионицама у Кукуљама у дужини од 4,2 километра, Лилићу 450 метара, Разбоју Љевчанском 700 метара, Дугом Пољу 1,2 километра, Ситнешима 500 метара, Каоцима 487 метара, Новој Веси 478 метара и у Коровима 1,2 километра.

Ова инвестиција биће реализована посредством Јединице за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. +++

Пут Осовица - Лепеница

Реконструкција једне од значајнијих путних комуникација у србачкој општини, на дионици од Горње Лепенице до манастира Осовица у дужини од девет километара, завршена је лани, а за то је издвојен милион КМ. На тај начин побољшан је вјерски туризам јер овај манастирски комплекс сваке године посјете хиљаде вјерника из цијеле Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана