Поклониле косу за осмијех вршњака

Милијана Латиновић
Поклониле косу за осмијех вршњака

Бањалука - Колико је борба са опаким болестима тешка схватиле су и петогодишња Катарина Франта и осмогодишња Софија Мотика из Републике Српске, које су ошишале своје дуге косе како би њихове вршњакиње обољеле од рака добиле перике и са осмијехом на лицу извојевале највеће животне битке.

Катарина је била најмлађа учесница хуманитарне акције “Моја коса - твоја коса”, коју су у септембру прошле године у Бањалуци организовали бањалучко Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” и Удружење “Срце за дјецу обољелу од рака” из Сарајева. Њен племенити гест ни много старије од ње није оставио равнодушним. Иако мала да би разумјела све недаће које са собом доноси опака болест, видјевши на телевизији дјевојчице које саме себи цртају косу, кроз сузе је саопштила мајци да жели да им помогне.

- Коса ми је била скоро до пола ледја и хтјела сам да је дарујем другој дјеци да их усрећим. Није ми нимало жао што сам се ошишала - испричала је Катарина за “Глас Српске”.

Овим хуманим гестом, црнокоса дјевојчица ведрог погледа, пружила је несебичну подршку старијем брату Максиму, коме је у августу прошле године дијагностикована лимфобластна леукемија и који је баш у вријеме хуманитарне акције због болести и терапија губио косу. И док поносно прича о свом наизглед малом гесту хуманости, Катарина не скида поглед са Максима. Уз родитеље, овом веселом дјечаку младја сестра и брат највећа су подршка да се храбро бори са болешћу и не дозвољава да му она украде осмијех са лица. Упркос свим недаћама, наставу у првом полугодишту четвртог разреда успјешно је завршио у “родитељској кући” у Бањалуци.

- Недостају ми другари и надам се да ћу се веома брзо вратити у свој разред. Омиљени предмети су ми физичко, ликовно и вјеронаука, док мало мање волим математику - испричао је Максим, који слободно вријеме проводи цртајући јунаке из цртаних филмова и видео-игара.

За мајку Драгану Франта њена дјеца највеће су богатство, а њихова мала племенита срца водиља у најважнијим животним биткама.

- Није било лако суочити се са болешћу дјетета. Ипак, наши малишани су нам највећи извор енергије у овој борби и знам да смо на правом путу. Максим добро подноси терапије и вјерујем да ће све бити добро - казала је Драгана и додала да је поносна на то што њена кћерка саосјећа са обољелом дјецом и жели да помогне на неки свој начин. Испричала је да прије ове хуманитарне акције Катарина никада није дозвољавала да је шишају.

Како би помогла дјевојчицама и дјечацима којима болест краде дјетињство, дугу плаву косу ошишала је и осмогодишња Софија Мотика из Власенице и свој чуперак и писмо подршке послала Удружењу “Срце за дјецу обољелу од рака”. Малена златокоса, како је одмила зову, била је непоколебљива у својој намјери да помогне вршњацима.

- Одлучила сам да се ошишам и пошаљем косу да се направе перике за дјецу која болују од рака. Сјетила сам се и да је мој ујко, кога сам много вољела, боловао од те болести и да му је од терапија опала коса, због чега је био много тужан - испричала је Софија. 

Иако су је поједини другари у разреду задиркивали, мала Власеничанка каже да је то не брине, јер зна да је учинила нешто лијепо и племенито.

Њена мајка Татјана Голијанин каже за “Глас Српске” да је прво мислила да је Софијина жеља да се ошиша пролазна, па је избјегавала да је одведе код фризера.

- Мислила сам да је то нека њена тренутна реакција на нешто што је видјела да су друге дјевојчице радиле, медјутим, она је била одлучна да истјера своје. Када је сјела на фризерску столицу, и фризерка и ја смо је неколико пута питале да ли је сигурна и да ли жели да одустане, али била је непоколебљива. Када јој је одсјекла први “репић”, мени није било нимало свеједно, али Софијин коментар је био да ће јој коса брзо

порасти - испричала је Татјана и нагласила да су супруг и она поносни на своју кћерку и да вјерују да је ово знак да ће израсти у добру особу.

Перике

Управница “родитељске куће” у Бањалуци Катица Керкез истиче да у кући тренутно борави пет малишана који се у Универзитетском клиничком центру РС лијече од малигних болести.

- Акција “Моја коса - твоја коса” била је веома успјешна. Током акције на Тргу Крајине прикупљено је 146 коса, а до сада смо добили три перике за наше малишане - рекла је Керкез.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана