Подмлађивање половњака одлази у прошлост

Анита Јанковић-Речевић
Подмлађивање половњака одлази у прошлост

Бањалука - Половни аутомобили из увоза које продају на тржишту БиХ, према процјенама стручњака, у 80 одсто случајева имају смањену километражу, а нове мјере Европског парламента које за циљ имају заустављање овог тренда требало би да смање број преверених купаца и подмлађених кршева који крстаре нашим друмовима.

Због све израженијих превара којима се подмлађују половњаци Европски парламент је недавно изгласао извјештај о манипулацијама с бројачима километара.

Парламентарци су предложили стварање европског регистра података који би сакупљао информације о километражи возила, затим редовно очитавање километраже током техничких прегледа, као и интеграцију бољих техничких рјешења од стране произвођача. Затражено је и да се и преваре повезане са враћањем километара на сату третирају као кривично дјело за особе које затраже измјену стања, али и оне који изврше измјену.

Према истраживању њемачког ауто-клуба АДАЦ готово сваки трећи коришћени аутомобил који се продаје у тој земљи има скинуту километражу, а у случајевима половњака који су намијењени за извоз тај број се пење и до скоро 50 одсто.

Директор сарајевског салона “Херц ауто” Севдалија Бајрић каже да је стање у БиХ далеко горе него у Европи, с обзиром на то да је на домаћем тржишту између 70 и 80 одсто половњака са смањеном километражом.

- Тржиште половних аутомобила је веома лоше уређено, јер многа физичка лица увозе возила за претпродају без икакве контроле. Та километража се раније враћала за пар десетина километара, а у посљедње вријеме како је криза израженија људи не бирају средства па враћају и по 300.000, 400.000 километара на сату, што је права катастрофа - сматра Бајрић и додаје да се километража враћа због постизања боље цијене возила.

Према његовим ријечима, европске мјере би требало да уведу ред у продају половњака и колико толико повећају безбједност саобраћаја у БиХ.

- Када буде формиран тај регистар свако ће позивом овлашћеног сервиса моћи да провјери стварни број пређених километара. На тај начин грађани више неће куповати “мачка у врећи”, мада већина зна шта се ради. Каде купе аутомобил стар неколико година, који је наводно прешао 150.000 КМ, морају бити свјесни да су преварени - истиче Бајрић и додаје да је за грађане БиХ пресудна цијена, те да квалитет игра мању улогу.

Аутомеханичари истичу да се продавци половних аутомобила служе свим и свачим те да купце варају на разне начине, попут прикривања доказа о судару, уклањања контролних лампица, прављења нових сервисних књижица, а није ријеткост да се закамуфлирају и искоришћени ваздушни јастуци.

У ауто-сервису “Тадић” из Приједора истичу да им муштерије често траже помоћ приликом куповине “лимених љубимаца” да не би били преварени.

- На тим прегледима често утврдимо да возило има низ мањкавости које продавци прећуте. Најчешће је то враћен број километара који се може установити по дотрајалости мјењача, волана, квачила и слично. Дешава се и да буде исправљан лим, а нико будуће власнике не упозори да је аутомобил лупан - истакли су у овом салону.

Штета

Према процјенама смањење броја пређених километра на аутомобилима Европу годишње кошта између 5,6 и 9,6 милијарди евра, а штету плаћају сви од трговаца и произвођача до осигурања и купаца. Купци не само што дају више новца него што вриједи половни аутомобил него им расту трошкови поправки и одржавања, а таква возила су и мање поуздана на путевима и већи су загађивачи природне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана