Почела санација тунела Каловита брда

Срна
Почела санација тунела Каловита брда

Пале - Санација тунела "Каловита брда", на улазу у Пале, коју са скоро 1,5 милиона КМ финансира Јавно предузеће "Путеви Републике Српске", почела је данас, а до завршетка радова, који би требало да буду окончани у року од три мјесеца, саобраћај ће се одвијати алтернативним правцима.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић озваничио је почетак санације тунела на дионици пута Љубогошта-Пале, увођењем у посао извођача радова предузеће "Романијапутеви" са Сокоца.


Нешић је рекао да је тунел "Каловита брда" својеврсна капија Пала и спортско-туристичког центра Јахорина.

Он је прецизирао да "Путеви Републике Српске" санацију тунела дугог 201 метар финансирају са 1.461.000 КМ, те да је рок за завршетак радова 90 дана.

"По завршетку радова то ће бити савремен тунел са лед расвјетом, новим коловозом и новом саобраћајном сигнализацијом", истакао је Нешић.

Он је подсјетио да је санација овог тунела, изграђеног 1978. године, била планирана 2010. и 2011. године, када су чак били расписани и тендери, али да се нису били стекли услови да се овај посао и уради.

Директор "Романијапутева" Мирко Пандуревић рекао је да се ово предузеће бави одржавањем путева, мостова и тунела и да је специјализовано за санацију тунела, те за хидроизолације.

"Увјеравам вас да ћемо овај посао урадити квалитетно и у року, а вјерујем и нешто прије рока јер нам је то интерес, пошто долазе хладни дани", рекао је Пандуревић.

Констатујући да затварање тунела за саобраћај не радује учеснике у саобраћају, Пандуревић је рекао да су алтернативне саобраћајнице довољно квалитетне да омогуће несметано одвијање путничког и теретног саобраћаја.

Он каже да је алтернативна саобраћајница на улазу у Пале која води преко превоја Каловита брда до 1978. године служила као магистрални пут.

"Постоје и друге варијанте из правца Сарајева - нови и стари пут преко Требевића", додао је Пандуревић.

Он је замолио возаче за стрпљење, истичући да ће сигурно бити задовољни тунелом након завршетка радова.

Савјетник начелника општине Пале Срђан Шекара захвалио је инвеститору "Путевима Републике Српске", те Влади Српске, која је одобрила инвестициони план овог јавног предузећа, као и извођачу радова.

"Очекујемо да ће радови бити изведени правовремено и квалитетно", рекао је Шекара.

Он је додао да је локално комунално предузеће санирало алтернативни правац преко Каловитих брда како би услови за саобраћај били што бољи док је тунел затворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана