Плућа у Козарској Дубици страдала због обнове улице

Свјетлана Ђуричић
Плућа у Козарској Дубици страдала због обнове улице

Козарска Дубица - Иако се многи мјештани противе, сјеча платана у Козарској Дубици јуче је почела јер надлежни сматрају да угрожавају безбједност грађана и саобраћаја у улици Младена Стојановића, која ће бити реконструисана.

О постојању стабала посађених прије 120 година, за вријеме аустроугарске владавине у БиХ, сада само свједоче пањеви поред пута. Становници Козарске Дубице с невјерицом и тугом су посматрали како радници сијеку стабла, а од негативних коментара усијале су се и друштвене мреже. Мјештани кажу да су ова стабла украс и плућа Козарске Дубице.

- Нажалост, дошао је и тај дан када нам сијеку платане - написала је на “Фејсбуку” Дубичанка Љиљана Маринковић, док је Јелена Пралица истакла да нико од надлежних није објаснио зашто платане нису заштитили, умјесто што су одлучили да их посијеку. Наташа Гајић, такође, не види разлог за сјечу платана.

- Сами смо криви за ово. Нажалост, ништа нисмо научили, а платани плаћају ту нашу глупост - казала је Наташа.

Разочаран је и Маријан Мисирача, који је рекао да општинска власт није смјела сјећи то лијепо и старо дрвеће.

Душа Томаш, која је некад становала у овој улици, рекла је да платане сада може гледати само на фотографијама.

Ипак, има и оних који сматрају да је потез дубичке власти оправдан. Дадо Самарџија каже да су платани представљали опасност по пролазнике, али и житеље ове улице.

- Коријење је подигло асфалт толико да је могло да оштети аутомобиле који пролазе. Платане треба посјећи - сматра Самарџија.

Начелник дубичког Одјељења за стамбено-комуналне послове Даријан Бабић кратко је изјавио за “Глас Српске” да је на путу, те да ће за коментар бити доступан данас.

У Одјељењу за стамбено-комуналне послове раније су појаснили да ова стабла, посађена у вријеме Аустроугарске, представљају опасност по грађане, станаре улице и учеснике у саобраћају.

- У елаборату о стању дубичких платана утврђено је да стабла нису у Регистру заштићених природних добара - рекли су тада у овом одјељењу. Додали су да је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у одговору општини Козарска Дубица, констатовао да платани нису у поступку заштите, нити су у плану да стекну такав статус.

- Платани узрокују велику штету инфраструктури. Улицу планирамо реконструисати, за шта је издвојено 180.000 КМ. То су донаторска средства Владе Србије. У току је поступак јавне набавке, односно избора извођача радова - навео је раније Бабић.

Он је тада рекао да је неопходна сјеча платана, јер је улица, због обимног коријења, постала уска и готово непроходна.

- Платани су досегли висину од 40 метара, а њихово коријење уништило је комплетну уличну инфраструктуру. Осим асфалта, ивичњака, тротоара, угрожене су канализационе цијеви, те друге подземне инсталације. У опасности је и потпорни зид поред Уне, изграђен прошле године - рекли су у локалној управи, те додали да зато настоје да ове проблеме трајно ријеше сјечом платана.

Безболније рјешење

Предсједник дубичког ПДП-а Перица Бундало казао је да је

овај проблем могао бити ријешен на други начин, али да је општинска власт посегнула за најболнијим - сјечом платана.

- Било је толико других начина, од преусмјеравања саобраћаја до проширења те улице. Требиње зову градом платана, а Дубица је имала више овог дрвећа од Требиња - додао је Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана