Plodno tlo i klima u Hercegovini vjetar u leđa razvoju

 Plodno tlo i klima u Hercegovini vjetar u leđa razvoju 25.12.2017 16:27 | Anita Janković Rečević

Banjaluka - Blaga klima i plodno tlo kojim obiluje područje jugoistočne Hercegovine ogroman su resurs za unapređenje poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja, zbog čega je pokrenuta inicijativa za osnivanje centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ovaj kraj specifičan geografski, klimatski i ekonomski prostor koji je nedovoljno iskorišćen.

- Mediteranski dio istočne Hercegovine, između obale mora i Popovog polja, veoma je pogodan za biljnu proizvodnju. Blizina mora, povoljna klima i plodno zemljište predstavljaju resurse koji otvaraju široke razvojne perspektive jugoistočne Hercegovine - naveli su iz ovog ministarstva.

Pojašnjavaju da će osnivanje centra doprinijeti iskorištavanju agrarnih resursa i potencijala ovog kraja.

- Uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera mogu biti postignute dvije žetve u jednoj vegetacijskoj sezoni u ovom kraju - rekli su u ministarstvu.

Podsjećaju da je inicijativa za osnivanje centra predstavljena početkom decembra na sastanku u Trebinju i dodaju da u idućem periodu slijedi donošenje niza odluka na lokalnom i republičkom nivou da bi bili obezbijeđeni uslovi za osnivanje i operativan rad ovoga centra.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju da će centar, dugoročno gledano, obezbijediti sinergiju aktivnosti u oblasti poljoprivrede, industrije, prerade poljoprivrednih proizvoda, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetskog sektora i trgovine.

Centar za agrarni razvoj imaće nadležnost na području četiri opštine odnosno Trebinja, Ljubinja, Bileće i Berkovića.

- Kroz svakodnevnu komunikaciju sa institucijama i krajnjim korisnicima centar će obezbijediti brže rješavanje spornih situacija na terenu, kako iz nadležnosti lokalnih zajednica tako i iz nadležnosti na republičkom nivou - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da će sva potrebna dokumenta o osnivanju centra biti završena do kraja februara 2018. godine, dok će prostor za rad obezbijediti grad Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da grad na čijem je čelu ima najveći procenat zemljišnih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje i najveći broj sunčanih dana u godini, što predstavlja velike poljoprivredne potencijale.

- Zbog blizine jadranske obale imamo i veliko tržište, naročito ljeti zbog velikog broja turista na moru. Zahvaljujući centru za agrarni razvoj, poljoprivredni proizvođači će osjetiti snagu RS koja će stajati iza njih i pomagati im - rekao je Petrović.

Mašine

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je potrebno obezbijediti odgovarajuće mašine s ciljem uređenja zaraslih i zapuštenih parcela.

- Nabavka tih mašina mogla bi biti realizovana kroz kreditno zaduženje "Šuma RS" - istakli su u ministarstvu i dodali da bi nabavka jedne mašinske linije za krčenje i uređenje terena mogla koštati oko četiri miliona KM.

Plan razvoja poljoprivrede u Hercegovini

- oživljavanje zaraslog i zapuštenog zemljišta

- terasiranje terena

- razvoj voćarstva na kraškim poljima

- razvoj vinogradarstva

- uzgoj duvana u rejonu Trebinjske šume i Ljubinjskog polja

- proizvodnja ranog povrća

- razvoj pčelarstva

- osnivanje mini-farmi muznih grla i proizvodnja sira

- sakupljanje, otkup i prerada ljekovitog bilja

- proizvodnja konzumne ribe

- proizvodnja autohtonih vrsta povrća© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica