Плодно тло и клима у Херцеговини вјетар у леђа развоју

Анита Јанковић Речевић
Плодно тло и клима у Херцеговини вјетар у леђа развоју

Бањалука - Блага клима и плодно тло којим обилује подручје југоисточне Херцеговине огроман су ресурс за унапређење пољопривредне производње овога краја, због чега је покренута иницијатива за оснивање центра за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је овај крај специфичан географски, климатски и економски простор који је недовољно искоришћен.

- Медитерански дио источне Херцеговине, између обале мора и Поповог поља, веома је погодан за биљну производњу. Близина мора, повољна клима и плодно земљиште представљају ресурсе који отварају широке развојне перспективе југоисточне Херцеговине - навели су из овог министарства.

Појашњавају да ће оснивање центра допринијети искориштавању аграрних ресурса и потенцијала овог краја.

- Уз примјену одговарајућих система наводњавања и осталих агротехничких мјера могу бити постигнуте двије жетве у једној вегетацијској сезони у овом крају - рекли су у министарству.

Подсјећају да је иницијатива за оснивање центра представљена почетком децембра на састанку у Требињу и додају да у идућем периоду слиједи доношење низа одлука на локалном и републичком нивоу да би били обезбијеђени услови за оснивање и оперативан рад овога центра.

Из Министарства пољопривреде наглашавају да ће центар, дугорочно гледано, обезбиједити синергију активности у области пољопривреде, индустрије, прераде пољопривредних производа, шумарства, водопривреде, туризма, енергетског сектора и трговине.

Центар за аграрни развој имаће надлежност на подручју четири општине односно Требиња, Љубиња, Билеће и Берковића.

- Кроз свакодневну комуникацију са институцијама и крајњим корисницима центар ће обезбиједити брже рјешавање спорних ситуација на терену, како из надлежности локалних заједница тако и из надлежности на републичком нивоу - рекли су у ресорном министарству и додали да ће сва потребна документа о оснивању центра бити завршена до краја фебруара 2018. године, док ће простор за рад обезбиједити град Требиње.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да град на чијем је челу има највећи проценат земљишних површина покривених системима за наводњавање и највећи број сунчаних дана у години, што представља велике пољопривредне потенцијале.

- Због близине јадранске обале имамо и велико тржиште, нарочито љети због великог броја туриста на мору. Захваљујући центру за аграрни развој, пољопривредни произвођачи ће осјетити снагу РС која ће стајати иза њих и помагати им - рекао је Петровић.

Машине

У Министарству пољопривреде кажу да је потребно обезбиједити одговарајуће машине с циљем уређења зараслих и запуштених парцела.

- Набавка тих машина могла би бити реализована кроз кредитно задужење "Шума РС" - истакли су у министарству и додали да би набавка једне машинске линије за крчење и уређење терена могла коштати око четири милиона КМ.

План развоја пољопривреде у Херцеговини

- оживљавање зараслог и запуштеног земљишта

- терасирање терена

- развој воћарства на крашким пољима

- развој виноградарства

- узгој дувана у рејону Требињске шуме и Љубињског поља

- производња раног поврћа

- развој пчеларства

- оснивање мини-фарми музних грла и производња сира

- сакупљање, откуп и прерада љековитог биља

- производња конзумне рибе

- производња аутохтоних врста поврћа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана