Пиромани палили Херцеговину због смрчка?

ATV
Пиромани палили Херцеговину због смрчка?

Смрчак је скупоцјена печурка, али би могао да буде и разлог због кога Херцеговина често гори. Пожар, па киша, најбољи је рецепт да у шуми букне ова гљива за којом је велика потражња. Килограм сирове је око 30 марака док је килограм сувог смрчка 150 марака.

У Европи су цијене дупло веће. Ватрогасци су сигурни да баш због смрчка имају бесане ноћи.

"На опожареним подручјима послије одређеног временског периода уз одређене температуре зрака расте смрчак на овим подручјим, знам информацију да су људи учествовали у брању тих гљива из сусједне Црне Горе", каже Радослав Радмиловић, командир ТВЈ Билећа.

"Прошле године су ми ватрогасци слали слике гдје на пожариштима у 2018. години гдје су били пожари 2017. године у прољеће значи било је пуно возила регистрација из Црне Горе, гдје су људи долазили на тим мјестима да то беру", истиче, Горан Стојаковић, предсједник Ватрогасног савеза РС.

Огласи за продају ових печурки на интернету су већ кренули, ипак пред камере нико неће. Синиши Вујовићу из билећког села Прераца ватра је из Црне Горе недавно дошла до куће, и он је каже чуо да гори због смрчка. Печурке није тражио али зна да комшије прего границе од тога добро зарађују.

"Око 150 марака дође, а од 10 килограма сировога Смрчка добијеш око килограм, килограм и двјесто сувога. Ове године би га требало доста бити, може се зарадити ја знам једну жену из Мркоњић Града она је за једну сезону купила ново ауто", каже Вујовић.

Ово је специфична и ријетка врста гљиве, бере се у априлу и мају каже професор биологије Радиславка Албијанић. Најбоље успјева на надморској висини око 800 метара.

"Јако је њу тешко наћи то јесте права је атракција наћи гљиву смрчак у природи, њено природно станиште је наравно шума и то шума храста, букве и шума бријеста. Такође можемо је наћи на старим воћњацима, али на дегенерисаном тлу затим је можемо наћи на површинама које су биле изложене пожарима", објашњава Албијанић.

Смрчак је веома здрав напомиње професорица Албијанић. Он је и укусан, од њега се праве разне делиције, а најбоље га спремају Французи. Ова гљива је у рангу тартуфа.

Наша данашња потрага за Смрчком прошла је безуспјешно. Ову печурку није лако наћи. Они који су упућени кажу да је потребно добро познавати терен, поручују да је зарада добра. Ипак, ватрогасци и остали надлежни поручују да су штете од пожара много веће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана