Петрово: Мјештани санирају штету од невремена, начелник тражи помоћ

ATV
Петрово: Мјештани санирају штету од невремена, начелник тражи помоћ

Потоци и ријеке су се вратили у корита, али су оставили проблеме у Петрову гдје становништво збраја штету.

Двадесетак домаћинстава је поплављено, а стотинак заплављено. Мила Стефановић прича да су добро прошли, јер су секунде дијелиле подивљају ријеку да јој уђе у кућу.

“Вода шиба скроз је испред куће, била пошла у кућу запљускивати. То сам мало спријечила пошла је одступати, кад сам видјела штала да креће, то је било најгоре”, испричала је Мила Стефановић Петрово.

Широм општине данас се чисте окућнице, подруми, помоћни објекти. Мјештани не памте овакво невријеме. Дијелови Петрова су повремно без воде, квар се санира.

“Све канистере наносим воду себи, па у њц да имамо”, каже Љубица Гојковић, Калуђерица.

“Нисам могао сићи на овај пут у двориште, јер је толико била јака бујица, однијела, вадио мреже грабуљама. Закачио за жицу за мало мене није тамо однијело с оног зида кад смао отишо да видим прељева ли преко чизме. Ово је незапамћено, никад није овако било”, рекао је Димитрије Цвијановић, Калуђерица.

Водена стихија је носила пластенике и стоку, однијела два моста. Поплављени су и привредни објекти. У једној од пилана уништени су сировина и полупроизводи за извоз. Шете се мјери десетинама хиљада марака.

“Онда су нам заплављени неки мотори које смо тренутно повадили, сушимо их, и ево чистимо те хале”, каже Урош Тодоровић.

Коначну штету ће да утврди комсија која ће обићи привреднике, домаћинства и пољопривредно земљиште.

Комсија на терену пописује штету. Прве процјене кажу да је само штета на инфраструктури око пола милиона марака.

И путеви су уништени. Неким се ни данас не вози па су поједина села одсјечена. Надлежни су, зато, јутрос прогласили ванредно стање.

“У прекиду је пут према МЗ Кртова, мост је потпуно однешен, пут према Брезиоцима је такође у пркекиду, пут према манастиру и МЗ Калуђерица, је у прекиду за теретни саобраћај”, иујавио је Озрен Петковић, начелник општине Петрово.

Не могу сами, кажу у општини Петрово. У помоћ су позвали надлежна министарства, Оружане снаге и Републичку управу цивилне заштите. Приоритет им је оспособљавање саобраћајница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана