Pedijatar u Derventi liječi samo u prvoj smjeni

Milijana Latinović
Pedijatar u Derventi liječi samo u prvoj smjeni

Derventa - Roditelji djece iz Dervente ogorčeni su na rad pedijatrijske službe u tamošnjem Domu zdravlja, s obzirom na to da je na 1.500 mališana trenutno zaposlen samo jedan pedijatar koji radi u prvoj smjeni, pa su u slučaju da im ljekar zatreba poslije podne ili vikendom, prinuđeni da pomoć traže u zdravstvenim ustanovama u Doboju ili Banjaluci.

Kako “Glas Srpske” saznaje, u derventskom Domu zdravlja bila je zaposlena još jedna doktorica pedijatar, ali je krajem prošlog mjeseca dala otkaz, a doktorica koja trenutno radi uskoro bi trebalo da ide u penziju.

Nezadovoljni roditelji ističu da bolesnu djecu nema ko da pregleda poslije podne, kao ni vikendom, za razliku od domova zdravlja u drugim opštinama u RS, pa su prepušteni da se sami snalaze.

- Molimo Boga da nam se djeca ne razbole, jer doktorica pedijatar radi samo prvu smjenu, a uz to je nedavno bila odsutna nekoliko dana, pa pedijatra uopšte nije ni bilo. Morala sam kćerku pod temperaturom da odvedem u Doboj, nisam smjela da čekam da doktorica počne da radi - ispričala je majka, koja nije željela da joj navodimo ime. Dodala je da su prošle sedmice u Domu zdravlja djecu i bebe usmjeravali kod porodičnog ljekara.

- Priča se da će od 1. aprila doći još jedan pedijatar, takođe pred penziju. Do tada mi ne znamo šta da radimo - rekla je ona.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran potvrdio je za “Glas Srpske” da u ovoj ustanovi trenutno radi samo jedan pedijatar.

- Doktorica koja je ranije radila dala je otkaz, jer odlazi u Banjaluku da radi privatno. Našli smo joj zamjenu i druga doktorica pedijatar uskoro bi trebalo da počne da radi. Trenutno radi samo jedna doktorica jednu smjenu, to su njene mogućnosti, ne može da radi cijeli dan - rekao je Šaran.

Na pitanje kako je moguće da proteklih dana nije bilo nijednog pedijatra u Domu zdravlja, Šaran ističe da je doktorica bila na službenom putu.

- Bila je dva dana na kongresu pedijatara, što je sasvim normalno. Ne možete nikome zabraniti da ide na stručna usavršavanja - kazao je Šaran, naglasivši da roditelji bolesnu djecu uvijek mogu dovesti u Službu hitne pomoći ili u bolnicu “Sveti apostol Luka” u Doboju, koja je udaljena oko 40 kilometara. Prema standardima i normativima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS na 800 djece treba da bude zaposlen jedan pedijatar.

Porodilište

Nedostatak pedijatara nije jedini problem koji muči derventski Dom zdravlja. Naime, od oktobra prošle godine zatvoreno je porodilište, jer nije ispunjavalo uslove propisane pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Nismo u poziciji da preko noći obezbijedimo kadar. Ne mogu sebi na leđa staviti taj teret da otvorim porodilište na crno, mimo saglasnosti ministarstva - rekao je Mirko Šaran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana