Park prirode Una slamka spasa od radioaktivnog otpada

Milijana Latinović
Park prirode Una slamka spasa od radioaktivnog otpada

Banjaluka - Borba za očuvanje rijeke Une i opština u njenom slivu u Srpskoj od zagađenja koja mogu biti prouzrokovana radioaktivnim otpadom koji Hrvatska planira da odlaže na Trgovskoj gori, nastavljena je inicijativom da se ovo područje proglasi parkom prirode.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS pripremilo je prijedlog rješenja o prethodnoj zaštiti područja rijeke Une, koje je stavljeno na javni uvid opštinama u sjeverozapadnom dijelu Srpske kroz koje protiče rijeka Una, odnosno Krupi na Uni, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici.

- Osnovne karakteristike pejzaža ovog područja čini čista, smaragdna rijeka Una, sa mnoštvom vodopada i brzaka. Una je po svom procesu stvaranja sedre unikatna i u vrijeme niskog vodostaja rijeke postaje pristanište velikom broju ptica - navedeno je u prijedlogu rješenja.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da će javni uvid u dokument trajati 30 dana, kako bi zainteresovani iznijeli svoje prijedloge, nakon čega će dokument biti upućen na usvajanje Vladi RS.

- Prethodna zaštita ovog područja može trajati najviše dvije godine, sve dok se ne proglasi Park prirode "Una", koji bi se prostirao na površini od 2.938 hektara - naveli su iz Ministarstva.

Za sve one koji su rođeni i stasali pored Une ova rijeka je, kako kažu, žila kucavica njihovog zavičaja.

- Moramo zaštititi našu Unu, najljepšu rijeku. Zadovoljni smo prijedlogom Ministarstva i očekujem da će ga uskoro usvojiti Vlada RS. Odlagalište radioaktivnog otpada koje planira da izgradi Hrvatska dovelo bi u pitanje opstanak mještana na području ove četiri opštine - rekao je načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić.

Zaštitu prirodnog bogatstva kakvo je krajiška ljepotica Una, bogata biljnim i životinjskim svijetom, pozdravljaju i u opštini Kozarska Dubica.

- I prije nego što je ovaj dokument završen, mi smo iznijeli svoj prijedlog, a to je da se zaštiti rijeka i uži pojas oko nje - rekao je zamjenik načelnika Kozarske Dubice Mile Zlojutro i dodao da je svaka zaštita životne sredine, posebno od radioaktivnog otpada, dobrodošla.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo ističe da nije dovoljno da samo Srpska radi na zaštiti građana od radioaktivnog otpada.

- I nadležne institucije na nivou BiH moraju se pozabaviti ovim problemom, jer je ipak riječ o granici dvije zemlje, a BiH malo radi na zaštiti svojih građana - rekao je Bundalo.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS iz Novog Grada Vanja Bajić ističe da će eventualna izgradnja odlagališta ugasiti i najmanju iskru života u ovoj opštini, koja je najbliža granici s Hrvatskom.

- Hrvatska je najvjerovatnije potrošila sve pare namijenjene za izgradnju odlagališta i kad su ih Slovenci zvali da zajedno s njima grade tamo gdje već postoji radioaktivno odlagalište, nisu pristali. Traže da to bude na Trgovskoj gori, jer tamo već imaju izgrađeno skladište, pa žele da problem riješe sa što manje para - rekao je Bajić.

Zaštititi radna mjesta

Drago Bundalo ističe da prilikom zaštite Parka prirode "Una" treba povesti računa o razvoju industrije.

- Park ne smije ugroziti razvoj industrije i otvaranje radnih mjesta, jer ako ne bude posla, ostaćemo i bez stanovništva - rekao je Bundalo i dodao da Kostajnica ima jaku industriju i ubraja se u tri opštine sa najviše zaposlenih u RS u odnosu na broj stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana