Отворена обновљена Алаџа џамија у Фочи: Симбол помирења и наде у бољу будућност

Р. Ђ.
Отворена обновљена Алаџа џамија у Фочи: Симбол помирења и наде у бољу будућност

Фоча - Послије више од четврт вијека од рушења, у Фочи је свечано отворена обновљена Алаџа џамија, културно-историјски споменик БиХ и ремек-дјело исламске архитектуре османског периода. Тако је Шарена џамија поново отворила врата вјерницима и засијала као симбол толеранције, мира, помирења и повјерења.

Више хиљада вјерника слило се у суботу у Фочу како би се поново дивили љепоти Алаџа џамије и присуствовали молитви.

- Ово је диван за све нас Фочаке и за сваког човјека доброг срца - рекла је Фочанка Зинета Чапра.

Хусеин ефендија Кавазовић, реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ нагласио је да је Фоча предуго била без свог симбола те да се отварањем Алаџе отварају свјетла радости и среће.

- Вратили смо је Фочи, ту јој је мјесто, ту је настала, ту би требало и да остане, да свједочи о временима која су била и буде нада у бољу будућност на овим просторима - рекао је Кавазовић. Начелник Фоче Радисав Машић је рекао да се Алаџа џамија испунила мјесто које јој је вијековима припадало.

- Разгледница Фоче поново је постала онаква какву ју је историја запамтила и документи забиљежили - додао је Машић. Након што је скоро пет вијекова красила Фочу, џамија је срушена 1992. године, а обнова је 2014. године захваљујући новцу Вакуфске дирекције Турске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана