Otvorena izložba “Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914 -1941”

Srna
Otvorena izložba “Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914 -1941”

Trebinje - Izložba “Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914-1941” otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u sklopu obilježavanja vijeka od oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

Autor izložbe Zoran Mijanović rekao je da izložba, koja će biti otvorena do kraja novembra, prikazuje sve ono što je bilo bitno u tom periodu i ulogu Hercegovine u tada već velikoj Jugoslaviji.


On je istakao da je izložba podijeljena u nekoliko cjelina.

“Jedan dio odnosi se na društveno-političke prilike, zatim dio koji je posvećen strukturi stanovništva, te privredi, saobraćaju, prosvjeti, sportu i zdravstvu”, rekao je Mijanović.

On je objasnio da su izložena dokumenta iz Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, pošto je šezdesetih godina prošlog vijeka ova građa predata Arhivu Mostar.

Među izloženim eksponatima nalazi se i barjak iz Velikog rata koji u Trebinje donio Savo Vuković sa Solunskog fronta.

“Moj djed ostavio je taj barjak u crkvi u Zagori, odakle je prenesen u Saborni hram u Trebinju, gdje je uvijek stajao na počasnom mjestu pored vladičanske stolice”, rekao je unuk Save Vujadin Vuković.

Barjak je restauriran u Beogradu 2016. godine i od večeras će biti i dio stalne postavke Muzeja Hercegovine.

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg večeras će nastupiti hor “Jedinstvo” iz Banjaluke.

Dvodnevna manifestacija povodom oslobođenja Tebinja biće nastavljena sutra svečanom sjednicom Skupštine grada u 11.00 časova u Kulturnom centru u kojem će biti održana i svečana akademija “Stojte, galije carske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana