Отворен јубиларни Дани хармонике у Угљевику

Срна
Отворен јубиларни Дани хармонике у Угљевику

Угљевик - Десети Међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику, који ће окупити 400 такмичара из 17 земаља, вечерас је свечано отворен наступом прошлогодишњег лауреата Александра Поповића из Србије.

Славиша Перић, директор Музичке школе "Корнелије Станковић" која је организатор фестивала, рекао је да ће у такмичарском дијелу програма наступити више од 200 солиста, 20 камерних састава и четири хармоникашка оркестра.


"Поносни смо што мало мјесто Угљевик и Република Српска имају фестивал који је најбољи у бившој Југославији и по оцјени критичара најбољи фестивал на Балкану када је ријеч о академској музици", рекао је Перић новинарима.

Осим Музичке школе "Корнелије Станковић" организатори фестивала су и угљевичко Удружење умјетника "Артист" и Центар лепих уметности "Гварнериус" из Београда, а фестивал је свечано отварио начелник општине Угљевик Василије Перић.

"Фестивал хармонике превазишао је сва очекивања, у такмичарском и едукативном смислу, а Угљевик је показао отвореност у међукултурној сарадњи", рекао је Перић, уз све похвале организаторима.

Професор хармонике из украјинске Одесе Владимир Мурза рекао је новинарима да је поносан на овај фестивал који је прије 10 година покренуо са својим учеником Славишом Перићем из Угљевика.

Мурза је додао да је Перић изузетан извођач на хармоници, али и добар организатор, а да је фестивал хармонике у Угљевику један од најмасовнијих и најквалитетнијих у Европи.

Похвале организаторима и такмичарима упутио је и један од најеминентијих извођача на хармоници у свијету Јуриј Шишкин из Русије, који је рекао да је угљевички фестивал за примјер.

На церемонији отварања фестивала изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић поручио је да се из Угљевика шаље порука како се шири и развија Република Српска и БиХ.

На отварању су наступили и Јуриј Шишкин, Виктор Романко, Владимир Мурза и пољско-словачки дуо Гегор Палус и Грелана Буџинакова.

Побједници "Дана хармонике" у Угљевику наступиће у понедјељак, 23. априла, у Центру за културу "Семберија" у Бијељини на гала концерту умјетника Виктора Романка из Русије и Владимира Мурзе из Украјине.

Овогодишњи фестивал биће затворен наредне вечери концертом Владимира Мурзе и лаурета "Дана хармонике" у Центру лепих уметности Јована Колунџије "Гварнериус" у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана