Otvoren “Ljetni festival kulture i sporta” u Milićima

Srna
Otvoren “Ljetni festival kulture i sporta” u Milićima

Milići - Svečanim otkrivanjem biste velikog ruskog kosmonauta Jurija Gagarina u milićkom Parku velikana, danas je u Milićima označen početak “Ljetnog festivala kulture i sporta Milići 2018”.

Bistu su svečano otkrili predsjednik Komiteta za nagrade i titule Ruske Federacije Vladimir Šihaljejev i Rajko Dukić, predsjednik Kompanije “Boksit” koja je generalni pokrovitelj manifestacije.

Dukić je novinarima objasnio da milićki Park velikana, sa posebnim postavkama bisti srpskih, ruskih, evropskih, kineskih i indijskih velikana, od danas ima ukupno 44 biste, samim tim predstavlja značajnu kulturnu i turističku atrakciju na mapi srpskog turizma.

Park je otvoren 2010. godine, a nedavno je dopunjen bistama kineskih velikana Konfučija i Denga Sjaopinga, indijskih velikana Mahatme Gandija i Rabindranata Tagore, te srpskih velikana Petra Drugog Petrovića Njegoša i Mihaila Petrovića Alasa.

“Mi smo time željeli da odamo trajnu počast ljudima i stvaraocima, koji su ostavili veliki trag u istoriji i razvoju čovječanstva”, rekao je Dukić.

Šihaljejev je Dukiću na svečanosti uručio Orden Svetog cara Nikolaja, kojim ga je Komitet odlikovao za zasluge u jačanju prijateljskih i bliskih odnosa srpskog i ruskog naroda i veliki doprinos izgradnji i obnovi pravoslavnih hramova.

Šihaljejev je novinarima rekao da je srećan što postoje ljudi koju njeguju rusku istoriju i što su stvorili poseban park u kome su predstavljeni ruski velikani.

“Zahvaljujemo za prijeteljsto sa Rusijom i želimo vam sve najljepše”, rekao je Šihaljejev.

Posebna priznanja Komiteta na današnjoj svečanosti dodijeljena su Boračkoj organizaciji opštine Milići, za doprinos u stvaranju Republike Srpske, te Kompaniji “Boksit” za profesionalne zasluge i reputaciju u poslovnom ambijentu.

Na današnjoj svečanosti predstavljen je i program “Ljetnog festivala kulture i sporta Milići 2018”, koji će trajati do 4. avgusta.

U toku festivala najavljeno je održavanje Međunarodnog turnira u malom fudbalu, Festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, Međunarodnog turnira u košarci, trke do vrha “Rajkovog tornja”, takmičenja u plivanju, te 5. međunarodne likovne kolonije “Boksit i boje”.

Manifestacija “Ljetnji festival kulture i sporta Milići 2018” trajaće do 4. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana