Откривене спомен-бисте индијских великана у Милићима

Срна
Откривене спомен-бисте индијских великана у Милићима

Милићи - Парк великана у Милићима од данас је, уз бисте српских, руских, европских и кинеских великана, богатији за индијске великане, оснивача модерне индијске државе Махатму Гандија и књижевника и нобеловца Рабиндраната Тагоре.

Бисте су на пригодној свечаности, уприличеној поводом “Индијских дана културе” које је организовала компанија “Боксит” из Милића, открили амбасадор Индије у БиХ Рахул Чабра и предсједник Компаније Рајко Дукић.


Обраћајући се окупљенима на свечаној церемонији, Дукић је рекао да сада Парк великана садржи 44 бисте личности које су дале немјерљив допринос развоју и напретку људске цивилизације.

Он је изразио увјерење да ће, након културних, врло брзо доћи до контаката и на економском плану са индијским привредницим, подсјећајући да је “Боксит” прије 20 година такву сарадњу успоставио и са кинеским предузећима.

“Индија је велика земља и има економију која се данас развија по највећој стопи, чак већој него што се развија Кина. Ове године је та стопа раста била чак осам процената. Индија је велико чудо”, рекао је Дукић.

Амбасадор Индије у БиХ Рахул Чабра је прије неколико мјесеци, током боравка у Милићима, посјетио и Парк великана, те том приликим изразио жењу да се у спомен-поставци нађе и неки од индијских великана.

“Тај приједлог је, захваљујући предсједнику Дукићу, одмах прихваћен и ја му захваљујем на томе. То значи да је 'Боксит' у веома добрим рукама, ако буде реаговао на приједлоге као што је био мој, брзо и експидитивно, Милићи су у добрим рукама”, рекао је новинарима индијски амбасадор, који је Дукићу уручио захвалницу за допринос промоцији индијске културе и традиције.

У оквиру “Индијских дана културе” вечерас је у Дому рудара у Милићима организован и културно-забавни програм у оквиру којег су наступили музичари Рађеш Гангани и Золтан Лантос, те плесачица и пјевачица Санали Рој.

Одржано је предавање о индијској култури, те уприличена пројекција индијског играног филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана