Osveštani krstovi za kupolu Sabornog hrama u Mostaru

Srna
Osveštani krstovi za kupolu Sabornog hrama u Mostaru

Mostar - Njihova preosveštenstva vladike njemački Grigorije i zahumsko-hercegovači Dimitrije osveštali su danas sedam pozlaćenih krstova koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, koji je u izgradnji.

Osveštanju krstova prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Staroj crkvi u Mostaru, koju je su služili episkopi Grigorije, Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje brojnog sveštenstva, a potom je litija stigla do Saborne crkve, gdje su osveštani krstovi.

Vladika Grigorije rekao je u besjedi da se dobro sjeća dana kada su ispod razrušenog hrama izvukli polomljeni krst sa vrha kupole.

“Mislio sam da ćemo graditi hram, ali ne i da ćemo vratiti taj krst. Vidjevši ovaj hrabri narod u dolini Neretve, koji ima veliku ljubav prema svojim precima, svom hramu, svojoj djeci, vidjevši da među braćom katolicima i muslimanima ima puno ljudi koji žele da se izgradi ova crkva, znao sam da ćemo je izgraditi”, rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je ovaj hram saborni za sve pravoslavne Hercegovce, bilo gdje da su u svijetu.

“On je naše saborno mjesto, sa koga polazimo i kome se vraćamo, zato je toliko važno da izgradimo ovaj hram. On je naše ishodište i naše ushodište, naše krštenje, naše Bogojavljenje, Vaskrsenje, Vaznesenje i naša Pedesetnica”, dodao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je gradnja ovog hrama bila praćena mnogim nedaćama, ali da je i to dobar znak, najavljujući da će hram biti izgrađen za godinu ili dvije.

“Mislio sam da je ovo preveliki hram za ovaj grad i za naš narod u Hercegovini, ali sada znam da je ovaj hram prikladan za nas Hercegovce. Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susjede Hrate i Bošnjake. Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram”, istakao je vladika Grigorije.

On je naveo da će za godinu ili dvije, kada bude izgrađena Saborna crkva u Mostaru “u njoj pjevati i igrati, kao David, pa neka onda sveti oci čine sa njim šta hoće”.

“Obnovom ovog hrama obnavlja se naša vjera, naša prošlost i gradi naša budućnost”, poručio je vladika Grigorije.

Osveštanju krstova prisusvovao je veliki broj građana Mostara, ali i istočnohercegovačkih opština.

Mostarski Srbi kažu da je ovo za njih veliki dan i da se nadaju da će Saborna crkva opet biti puna kao nekada.

Krstovi, koji su danas osveštani, poklon su “Rudnika i Termoelektrane” Ugljevik, a novac za njihovu pozlatu skupili su vjernici.

Saborna crkva Svete Trojice, koja je u vrijeme gradnje 1873. godine bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u 18. septembra su završeni grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Sada slijedi postavljanje krova, otvora i ukrašavanje enterijera i eksterijera crkve za šta je potrebno prikupiti značajan iznos sredstava.

Završetak radova je planiran do 2020. godine kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska proslavlja 800 godina postojanja, a kruna te svečanosti trebalo bi biti osveštanje Saborne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana