Организована манифестација Озренска јесен

Срна
Организована манифестација Озренска јесен

Директор Културно-туристичког и спортског центра Петрово Мира Максимовић рекла је новинарима да је манифестација организована у оквиру програма обиљежавања Михољдана - Дана и крсне славе ове општине.

Она је рекла да четврта по реду манифестација "Озренска јесен" показује да је Озрен јако богат крај, да су људи вриједни домаћини и да имају шта понудити.

"На овај начин ми презентујемо нашу општину у туристичком смислу али и сваком другом. Ово је наша култура живљења и ми на овај начин презентујемо културу живљења Озрена", рекла је Максимовићева и навела да су, осим локалних, своје производе понудили и излагачи из Добоја, Доњег Жабара, Брода, Шамца Бијељине.

Војин Недић из Тумара изложио је прерађене производе од тикве, те разноврсне сјеменке ове здраве намирнице, од којих су поједине добре за бубреге и простату.

Недић каже да своје сокове од тикве прави од провјерених врста, без конзерванса и са мало шећера.

"Сок може да траје до осам дана и држи се на хладном мјесту", рекао је Недић, и каже да је се ове године на манифестацији представио и са соком од домаће јабуке.

Љубиша Ракић из Карановца власник је расаданика цвијећа, украсног грмља и четинара и овај посао је професионално ушао из хобија.

"Један овакав расадник има оправдање у општини Петрово јер све више грађани уређују своје вртове и балконе", рекао је Ракић и додао да ће због потражње морати да прошири понуду, али и квадратуру расадника.

Љубиша Раковић каже да се његово породично домаћинство у Карановцу бави производњом ракије од шљиве, те ликера од малине, купине и вишње.

"Први пут смо на овој манифестацији. До сада наше производе смо пласирали приватно, али због велике потражње регистроваћемо се као пољопривредно газдинство и брендирати производе", изјавио је Раковић.

Споменко Петровић из Брезика изложио је вино од купине које је направио из властитог засада, уз додатак од дивљих купина, као и домаће јабуково сирће за које је рекао да је незаслужено запостављено у домаћој прехрани.

"Имам воћњак од 40 дунума под шљивом и правим врхунску ракију за коју сам добио и међународна признања", навео је Петровић, који каже да дио шљива и суши, јер све треба да се искористи.

Јасенка Живковић из Еко-центра Озрен данас је понудила аутентичан производ - вино од шипка, за које каже да обилује витамином "ц" и минералима.

На манифестацији се први пут представио Миладин Савић из околине Бијељине са хладно цијеђеним производима од кокоса, те производима од лана, љешника и ћурокота које производи у свом газдинству.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да се манифестација "Михољско љето у Петрову" завршава данас, одржавањем манифестације "Озренске јесени" на Тргу Немањића.

Он каже да је задовољан што манифестација биљежи пораст броја излагача, који долазе и из других крајева.

Општина Петрово обиљежила је у петак, 12. октобра, Михољдан - Дан и крсну славу ове локалне заједнице. Након свечане сједнице Скупштине општине, сломљен је славски колач, а претходно је служен парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежјима за страдале током одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.

У оквиру програма одржана је традиционална Међународна смотра фолклора, коју организује Културно-умјетничко друштво "Милован Гајић" из ове општине, а на којој су учествовала друштава из Србије, Украјине и Индије.

У недјељу, 14. октобра, одржан је и традиционални шаховски турнир у организацији Шаховског клуба "Озрен". Обиљежавање Михољдана почело је 4. октобра акцијом добровољног давања крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана