Општина Градишка и Завичајни музеј спасавају Градску вијећницу

Милан Вујић
Општина Градишка и Завичајни музеј спасавају Градску вијећницу

Градишка - Градска вијећница у Градишци, један од симбола ове општине, годинама је препуштена зубу времена, који је њену унутрашњост до те мјере нагризао да јој је неопходна хитна санација.

Овај објекат, посебне архитектонске и културолошке вриједности, грађен је у периоду од 1880. до 1900. године, а његова љепота и данас привлачи пажњу многих.

Вијећница не оставља равнодушним ни бројне путнике који се на пропутовању кроз Градишку већ са моста могу дивити овом свједоку прошлости. Упркос томе што је Комисија за очување националних споменика БиХ 2014. године Вијећницу прогласила националним спомеником, до сада на њеној заштити и санацији није урађено готово ништа.

Ипак, Вијећници се смијеше бољи дани, јер локална власт у сарадњи са Завичајним музејом Градишка улаже напоре да би обезбиједили довољно новца за унутрашњу адаптацију ове зграде.

Начелник Градишке Зоран Аџић је истакао да је ова општина од 2008. до 2010. године, уз смјернице Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, Вијећницу адаптирала извана и израдила пројектну документацију унутрашњег уређења.

- На основу тог пројекта утврђено је да је за унутрашње радове неопходно више од 750.000 КМ, које општина тренутно није у могућности да обезбиједи у комплетном износу, те нам је неопходна подршка, односно суфинансирање из других извора, да бисмо адаптирали објекат - наглашава Аџић.

Он додаје да је план општинске власти да кроз разне пројекте обезбиједи новац за адаптацију, те ту смјести институције као што су Народна библиотека, ликовна галерија, Завичајни музеј и просторије Радио Градишке.

- Од 2012. године ништа није урађено у вези са тим објектом. Са нивоа БиХ одобрено је око 40.000 марака гранта и тај новац и даље стоји на својој позицији - рекао је Аџић.

Археолог и в.д. директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић је истакао да је ова установа у контакту са већим бројем домаћих и иностраних партнера, који би могли помоћи обнову Вијећнице.

- Обратили смо им се путем писма намјере или смо аплицирали на позив. Надамо се да ћемо у току ове године кренути са унутрашњом санацијом објекта, а да ће та реализација тећи по фазама у складу са пристизањем средстава - нагласио је Вујиновић.

Он је истакао да је Вијећница заједно са сусједном зградом хотела "Кајзер" проглашена националним спомеником БиХ.

- Стављање тог комплекса под заштиту је отворило могућности да се путем домаћих и иностраних пројеката пронађу донације које ће помоћи при унутрашњој адаптацији објеката - рекао је Вујиновић и истакао да је однос Комисије за очување националних споменика БиХ према Вијећници у Градишци недопустив.

Вујиновић је напоменуо да су слични објекти у Новом Граду и Брчком већ обновљени, док је Вијећница у Градишци препуштена зубу времена.

Давидова звијезда

Бојан Вујиновић је истакао да је Вијећница најстарији објекат у Градишци и свједочи о аустроугарском периоду, те као таква представља важан чинилац локалног идентитета, с циљем промовисања регионалне историје, традиције, културе и других специфичности локалне заједнице.

- Грађена је у такозваном псеудомаварском стилу, под јеврејским утицајем, што објашњава присуство Давидове звијезде, али и других јеврејских орнамената, који се налазе на Градској вијећници - појашњава Вујиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана