Održano veče Novljana u Beogradu

Srna
Održano veče Novljana u Beogradu

Novi Grad - U Beogradu je sinoć u organizaciji Udruženja "Kastrum Novum" održano je 13. Veče Novljana.

Predsjednik Udruženja Duško Babić rekao je da je ove godine druženje Novljana posvećeno jednom od osnivača ovog udruženja Peri Đurđeviću koji je preminuo ove godine.


"Nesebično je pomagao Novljanima koji su dolazili u Beograd. Pomogao je i Novi Grad. Velika je stvar što smo se okupili da se prisjetimo i da se družimo", rekao je Babić na sinoćnjem druženju.

On je naveo da je Đurđević, jedan od osnivača i prvi direktor "Zvezdara teatra", cijelog života bio posvećen kulturi.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je veoma važno da se Novljani sjećaju mjesta gdje su se rodili.

"Rado vas pozivamo da Novi Grad posjetite tokom ljeta kad se održavaju Petrovdanski dani, dvadesetak kulturnih i sportskih manifestacija povodom Dana opštine ili za novogodišnje i božićne praznike kada, takođe, ima dosta manifestacija", rekao je Drljača.

On je dodao da su svi Novljani posebno vezani za rijeku Unu i zato je podsjetio da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pokrenulo postupak proglašenja zaštite područja rijeke Une.

Na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Republike Srpske sinoć je predstavljena monografija srpskog slikara iz Firence, Novljanina Mladena Karana, u izdanju "Atlantik BB" iz Banjaluke.

Osim autora, o monografiji je govorio i književnik Enes Kišević.

Prema podacima Udruženja "Kastrum Novum", u Beogradu živi više od 2.000 ljudi koji su rođeni ili su porijeklom iz Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana