Održana velika pokazna vježba Drina 2018: Spasioci položili test spremnosti

Radmila Đević
Održana velika pokazna vježba Drina 2018: Spasioci položili test spremnosti

Foča - Spasilačke službe Republike Srpske pokazale su juče u Foči visok stepen obučenosti u skladu s evropskim standardima i propisima, kao i spremnosti za brzo djelovanje i intervencije u vanrednim situacijama.

Na velikoj pokaznoj vježbi "Drina 2018" u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite oko 100 članova specijalizovanih republičkih jedinica i fočanskih spasilačkih službi simulirali su brojne akcije spasavanja.

Na obalama rijeke Drine između dva fočanska mosta demonstrirano je spasavanje lica iz saobraćajne nesreće pri prevozu hemijskih sredstava, zatim iz automobila koji je sletio u minsko polje, spasavanje utopljenika i njegova vertikalna evakuacija iz vode na most, spasavanje lica sa krova poplavljenog objekta pomoću helikoptera, te kosa i vertikalna evakuacija sajlama, uz ispumpavanje vode pumpom kapaciteta 12.000 litara vode u minutu.

Vježba je pokazala odličnu koordinaciju svih spasilačkih službi, tehničku spremnost i organizovanost da se u svim vanrednim situacijama reaguje adekvatno i brzo, a da pomoć stiže na sve adrese.

U sve to lično se uvjerio i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da Srpska ima jaku Civilnu zaštitu, sposobnu i spremnu da u svakom trenutku pomogne ugroženom stanovništvu.

- Ovo je ujedno i dokaz spremnosti Srpske da u nemilim situacijama imamo kapacitete da intervenišemo, pomognemo ljudima, spasimo i njih i materijalna dobra. Civilnu zaštitu želimo još više da razvijamo, da u njene strukture uključimo što je moguće više ljudi, ne samo profesionalaca, već i građana - istakao je Dodik.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed rekao je da je Civilna zaštita iz godine u godinu sve opremljenija i obučenija.

- Prioritet su nova ulaganja jer je to u interesu RS i građana. Nama su potrebne nova oprema i mašine za Sektor za deminiranje, što će uskoro biti i riješeno jer smo danas dobili obećanja predsjednika Srpske da će nam i on i Vlada RS pomoći - rekao je Međed.

Na svečanoj akademiji Republičke uprave civilne zaštite, koja je održana prije pokazne vježbe, "Zlatna značka za doprinos jačanju sistema zaštite i spasavanja" uručena je Dodiku, a isto priznanje naknadno će biti uručeno i premijerki Srpske Željki Cvijanović.

Zahvalnice su uručene ministru industrije, energetike i rudarstva RS Petru Đokiću, direktoru Policije Srpske Darku Ćulumu, Ambasadi Francuske u BiH, Sektoru za vanredne situacije Srbije, načelniku Foče Radisavu Mašiću, te šefu Tima za otkrivanje eksploziva pri Civilnoj zaštiti Igoru Šumaru.

- Već 17 godina radim u minskom polju, a ujedno obučavam pse za otkrivanje eksploziva. Ponosan sam što radim u jednoj ovakvoj humanoj službi, a nagrada mi je veliki podstrek za dalji rad i napredovanje - istakao je Šumar.

Predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša uručili su priznanja Dodiku i Međedu u znak zahvalnosti za saradnju koju ovaj centar ima s institucijama Srpske.

Projekti u foči

Predsjednik RS juče se sastao sa načelnikom Foče i najavio da će u narednom periodu biti obezbijeđeno 15 miliona KM za unutrašnje opremanje Univerzitetske bolnice u Foči, dok će Vlada RS odobriti 326.000 maraka za završetak rekonstrukcije željeznog mosta na Drini, a 100.000 maraka već je uplaćeno iz njegovog kabineta za gradnju novog vrtića.

Na sastanku je istaknuto da je među prioritetima izgradnja puta Foča - Tjentište do Čemerna.

- Srbija je za te namjene već uplatila 2,5 miliona evra, a ostaje da završimo projektovanje i proceduru u vezi s izborom izvođača radova. Investicija ukupno košta 20 miliona maraka - rekao je Dodik i najavio mogućnost proizvodnje dijelova namještaja za "Ikeu" .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana