Одржан 41. украјински бал

Срна
Одржан 41. украјински бал

Прњавор - Украјинско културно-умјетничко друштво “Тарас Шевченко” из Прњавора било је вечерас домаћин 41. Украјинског бала који се одржава сваке године уочи почетка ускршњег поста.

Предсједник друштва Иван Нешић каже да је циљ одржавања ове манифестације да се на једном мјесту окупи што више људи који се друже уз пјесму, игру и специјалитете украјинске кухиње.

“Овдје се окупљају пријатељи са свих страна, не само Украјинци. Долазе нам редовно сваке године гости из Хрватске, Србије, Аустрије и других држава. Овај пут својим програмом представили су се наши гости друштво жКарпатиж из Врбаса”, рекао је Нешић.

Предсједник Културно-просвјетног друштва “Карпати” из Врбаса Славко Барановски каже да ово друштво његује традицију украјинског језика и културе, али да заједно са војвођанским Русинима ради на очувању традиције.

“Имамо више секција - хор, фолклор, литерарну и рецитаторску, дјеца имају организовану наставу на којој уче украјински језик, а и ми старији се кроз рад Удружења трудимо да обновимо своје знање”, каже Барановски.

Он је напоменуо да се вечерас у Прњавору представио оркестар “Карпата”, али да су на Украјински бал дошла и дјеца из Инђије да покажу шта су научила и како чувају традицију.

“Ово ће уједно бити прилика да виде одакле су њихови преци отишли у Војводину послије Другог свјетског рата”, рекао је Барановски.

Украјинском балу присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који каже да је Прњавор средина гдје сви људи сложно и заједно живе и гдје су сви људи добро дошли.

“Велики број гостију који су дошли из других средина је показатељ да је оваква манифестација потребна Прњавору, али и широј околини” , рекао је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана