Обустављена истрага против старјешине Ватрогасног друштва Котор Варош

Милијана Латиновић
Обустављена истрага против старјешине Ватрогасног друштва Котор Варош

Котор Варош - Окружно јавно тужилаштво Бањалука обуставило је истрагу против старјешине которварошког Ватрогасног друштва Недељка Сакана, наводећи да нема довољно доказа да је злоупотријебио службени положај и овлашћења.

Полицијска станица Котор Варош поднијела је извјештај бањалучком Окружном јавном тужилаштву против Сакана због сумње да је злоупотребом службеног положаја или овлашћења и фалсификовањем исправа причинио штету Ватрогасном друштву од 20.000 КМ.

Истрага је отворена 2017. године на основу пријаве коју су против Сакана поднијели радници Петко Божичковић, Радојко Кеверовић и Љубо Поповић. У пријави је тада наведено да је Сакан продао ватрогасни камион без икакве законске процедуре, да поправља своја возила и набавља намјештај за кућу на рачун Ватрогасног друштва и да у резервоаре ватрогасних возила точи мале количине горива, док себе и своје пријатеље части већим количинама горива.

Сакан је против њих тада покренуо дисциплински поступак и, иако су пропусти за које их је тада теретио настали у јулу, већ од јуна 2017. године почео им је умањивати плате за 20 одсто. Он је Божичковића и Кеверовића оптужио да нису били на радном мјесту за вријеме пожара на старој градској депонији, а Поповића да га је напао, иако је которварошка полиција пријавила управо Сакана због напада на Поповића. Епилог проблема између Сакана и тројице ватрогасаца била је одлука да они буду пребачени за димњачаре, а када су одбили да потпишу уговоре о раду, Сакан им је уручио отказе. Након добијених отказа радници су тужили Сакана и у току је судски процес.

Иако проблеми између њих трају од половине 2017. године, бањалучко Окружно тужилаштво је тек почетком ове године донијело одлуку у вези с кривичним предметом против Сакана.

- Окружно јавно тужилаштво Бањалука је 30. јануара донијело тужилачку одлуку о обустави истраге против Недељка Сакана из Котор Вароша, због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, јер нема довољно доказа да је осумњичени учинио кривично дјело - навели су у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Бивши радници которварошког Ватрогасног друштва не крију огорчење због такве одлуке тужилаштва и кажу да неће одустати од борбе за истину.

- Остали смо без посла, један колега и ја смо се и разбољели у међувремену. Ићи ћемо на телевизију ако треба. Рекао сам у тужилаштву да је Сакан украо 150.000 КМ, а они ме нису ни упитали за то, шта и како, онда вам је све јасно како је та истрага вођена. Тражили су свједоке који су мијењали изјаве, само да би имали разлога да обуставе истрагу - рекао је Божичковић.

Сакан је казао да поштује судство и правосуђе и њихове одлуке.

- Истина је испливала на видјело - кратко је поручио Сакан.

Он је за старјешину Ватрогасног друштва Котор Варош именован крајем 2014. године као кадар ПДП-а.

Плате и доприноси

Бивши радници которварошког Ватрогасног друштва раније су истицали да Недељко Сакан уз плате не уплаћује доприносе, због чега радници не могу остварити право на здравствену заштиту. Навели су и да је поједине раднике запошљавао на основу лажних диплома, а себи одредио плату коју имају начелници општинских одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана