Obnova “Dvorova” oživljava banjski turizam Semberije

Ljiljana Aleksić
Obnova “Dvorova” oživljava banjski turizam Semberije

Bijeljina - Izgradnja zatvorenog bazena, nabavka medicinske opreme i sklapanje ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS o boravku pacijenata pokrenuli su “Banju Dvorovi” sa mrtve tačke nakon više decenija.

Zahvaljujući kreditu od milion maraka, odobrenom uz saglasnost Gradske uprave Bijeljina i Ministarstva finansija RS, pokrenuti su brojni poslovi, a rukovodstvo je uložilo napore da oživi semberijski biser banjskog turizma.

U ovoj godini počela je izgradnja zatvorenog bazena, koji se nalazi u sklopu hotela “Sveti Stefan”, a otvaranje je planirano za početak naredne godine.

- Vrijednost tog posla je oko 60.000 KM, a s obzirom na to da ide zima moći ćemo obavljati unutrašnje radove koje još treba da završimo - rekao je direktor “Banje Dvorovi” Milorad Zekić i dodao da u narednih 30 dana slijedi nabavka bazenske opreme.

Istovremeno, u toku je i rekonstrukcija hotela “Sveti Stefan” koji se nalazi u sklopu ove ustanove. Dugogodišnji nemar, ali i višedecenijsko neulaganje, uticali su na dotrajalost objekta.

- Uspjeli smo da u toku ove godine zamijenimo stolariju na trećem spratu hotela, a okrečen je i dio soba i apartmana - rekao je Zekić. Obnovu hotela planiraju da nastave u 2019. godini, u skladu sa prilivom novca.

- Potrebno je još da obnovimo prvi i drugi sprat i suteren, a trebalo bi da zamijenimo i krov, pa da onda pređemo na unutrašnji dio hotela - kaže Zekić. U medicinski blok “Banje Dvorovi” takođe je ulagano i nabavljana je nova oprema, za šta je utrošeno oko 70.000 maraka.

- Nabavili smo neophodnu medicinsku opremu, kada za podvodnu masažu zamijenjena je novom, a kupljena je i nova tkz. četvoroćelijska kupka, te laseri i još jedan dio opreme za kinezi salu, tako da smo značajno poboljšali uslove za naše pacijente - rekao je Zekić i dodao da je iduće godine planirana rekonstrukcija i ostalog dijela hotela. Na kraju, ono što bi zaokružilo sav posao, prema riječima Zekića, je nova fasada na hotelu.

- Godinama nije ulagano ništa i milion maraka ne može pokriti sve potrebne troškove. U međuvremenu, čekamo i informacije o statusu, da li će se ići u javno-privatno partnerstvo, s obzirom na to da je banja stoodstotno u vlasništvu grada Bijeljina. Mislim da ćemo u saradnji sa Gradskom upravom to rješavati, ali i raditi na novim projektima, jer ova banja je biser Semberije - zaključio je Zekić.

“Banja Dvorovi” u ovom obliku opstaje od 1993. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja u smještajne i medicinske kapacitete, kao ni u njen turistički i rekreativni dio.

U okviru nje nalaze se i bazeni sa termomineralnom vodom, čija je temperatura na izvorištu 73 stepena Celzijusa. Sve to tokom ljeta privlači veliki broj turista iz Srema, Mačve, Jadra i svih krajeva BiH. Boravak u ovoj banji preporučuje se oboljelima od ginekoloških i reumatskih bolesti, kao i dijabetesa i kožnih oboljenja.

Ljetni peh

Godina na izmaku bila je loša za “Banju Dvorovi” u pogledu priliva finansija. Uprkos ambicioznim planovima na početku ljetne turističke sezone, od koje se mnogo očekivalo, loši vremenski uslovi doveli su do minusa u poslovanju.

Milorad Zekić kaže da je plan prodaja od 70.000 do 100.000 ulaznica za bazene. Međutim, prodato je svega oko 50.000 ulaznica, što se odrazilo na prihode.

- Jun i jul su obilovali kišom, pa bazeni nisu mogli da rade. Tek malo bolja situacija bila je u avgustu - kaže Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana