Obilježeno 26 godina od susreta boraca u proboju koridora

Srna
Obilježeno 26 godina od susreta boraca u proboju koridora

Modriča - U Skugriću kod Modriče večeras je obilježeno 26 godina od susreta boraca Prvog krajiškog i Istočno-bosanskog korpusa u akciji proboja Koridora 1992. godine, koja je time okončana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je večeras na obilježavanju susreta dvije brigade da je proboj bio herojski, da je poginulo 413 vojnika, a da je u borbama, koje su trajale do 6. oktobra 1992. godine, kada je uspostavljena granica rijekom Savom do ušća Une i do ušća rijeke Bosne, ranjeno 1.918 boraca.


Savanović je ukazao na značaj proboja Koridora koji je i tada, kao i danas, značio život i slobodu srpskog naroda i Republike Srpske.

“Mislim da je to bila posebna borba, iznuđena činjenicom da su neprijatelji 31. maja 1992. godine presjekli svaki vid komunikacije između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske, gdje je zapadni dio sa 1.500.000 stanovnika ostao odsječen od istočnog dijela Srpske i Srbije”, rekao je Savanović novinarima.

Savanović je podsjetio da je ta blokada dovela do smrti 12 beba u porodilištu u Banjaluci, nakon što su svjetski licemjeri i moćnici zabranili svaki civilni let.

Prema njegovim riječima, poslije toga nije preostalo ništa drugo nego da Vojska Republike Srpske /VRS/, odnosno Prvi krajiški korpus sa svim jedinicama, posavskim i jedinicama Istočno-bosanskog korpusa, te policijom Republike Srpske Krajine, donese odluku i krene u žestok proboj.

Savanović je ocijenio da su borbe za ovaj prostor, koje su počele 1992. godine, nastavak borbe iz Drugog svjetskog rata, pa i ranije iz Velikog rata, a da je namjera neprijatelja bila da ne bude Srba zapadno od Drine.

“I danas svjetski moćnici sa neprijateljima Srba na ovom prostoru hoće da nam uspostave mjeru i prostor gdje ćemo živjeti i zato su ove borbe, posebno iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, borbe srpskog naroda za slobodu i očuvanje svoje teritorije”, ocijenio je Savanović.

Ministar je ukazao na potrebu da ovakvi datumi budu obilježavani i da se mladima govori o tim istorijskim događajima.

Komandant Prvog bataljona Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske major Savo Bosić rekao je da je mjesto susreta boraca dva korpusa istorijsko mjesto.

“Da nije bilo proboja Koridora kraj rata bi bio sasvim drugačiji, a Republika Srpska bi drugačije izgledala”, rekao je Bosić.

On se prisjetio da je susret sa krajiškim jedinicama bio pod borbom, te da su se u mjestu Živkovo Polje sastali borci dvije izviđačke grupe, što je praktično predstavljalo proboj Koridora.

Komandant Dobrovoljačkog odreda Tolisa Milorad Stanković podsjetio je da su 24. i 25. juna 1992. godine počele bitke, a da su se 26. juna susreli borci dva korpusa.

Obilježavanje 26 godina od susreta boraca dva korpusa simbolično je počelo pred Spomen-obilježjem rukovanjem Bosića i Stankovića. Prethodno je služen parastos svim poginulim u operaciji “Koridor ž92”.

Cvijeće na spomenik položili su ministar Savanović u ime Vlade i resornog minstarstva, načelnici opština Modriče i Šamaca Mladen Krekić i Đorđe Miličević, predstavnici boračkih organizacija iz Modriče, te brojni mještani Skugrića i gosti.

Centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od proboja Koridora biće održana sutra na Dugoj Njivi kod Modriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana