Obilježena krsna slava manastira Sase

Srna
Obilježena krsna slava manastira Sase

Srebrenica - Srednjovjekovni Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio je danas istoimenu krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz srednjeg Podrinja i Srbije.

Nakon Svete liturgije i litije prelomljen je slavski kolač ispred manastira, koji je 1242. godine sagradio Uroš Nemanjić.

Priređen je i kulturno-umjetnički program, slavska trpeza ljubavi za prisutne, a onda je uslijedilo narodno veselje u manastirskoj porti.

Manastir Svete Trojice u Sasama devastiran je, spaljivan, rušen i razaran u ratovima kroz vijekove, ali su ga vjernici uvijek obnavljali, što je bio slučaj i nakon posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Hram u Sasama obnovljen je i osveštan 2010. godine, a zatim je počelo ikonopisanje i oslikavanje manastirske crkve, te izgradnja manastirskog konaka i pomoćnih objekata.

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila, a posjećuju ga brojni vjernici iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, često i ruski i turisti iz zapadnih zemlja, pa postaje i privlačna turistička destinacija.

Manastirski prostor i dalje se uređuje.

Krsnu slavu danas je proslavila i Crkva Svete Trojice u mjestu Jezero u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica, koja je sagrađena nekoliko godina nakon posljednjeg rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana