Обиљежена крсна слава манастира Сасе

Срна
Обиљежена крсна слава манастира Сасе

Сребреница - Средњовјековни Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице прославио је данас истоимену крсну славу у присуству великог броја вјерника из средњег Подриња и Србије.

Након Свете литургије и литије преломљен је славски колач испред манастира, који је 1242. године саградио Урош Немањић.

Приређен је и културно-умјетнички програм, славска трпеза љубави за присутне, а онда је услиједило народно весеље у манастирској порти.

Манастир Свете Тројице у Сасама девастиран је, спаљиван, рушен и разаран у ратовима кроз вијекове, али су га вјерници увијек обнављали, што је био случај и након посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Храм у Сасама обновљен је и освештан 2010. године, а затим је почело иконописање и осликавање манастирске цркве, те изградња манастирског конака и помоћних објеката.

Манастирски комплекс уређен је као парк, пун је воћа и зеленила, а посјећују га бројни вјерници из разних крајева Републике Српске и Србије, често и руски и туристи из западних земља, па постаје и привлачна туристичка дестинација.

Манастирски простор и даље се уређује.

Крсну славу данас је прославила и Црква Свете Тројице у мјесту Језеро у сребреничкој мјесној заједници Топлица, која је саграђена неколико година након посљедњег рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана