Obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade

Srna
Obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade

Nevesinje - U mjestu Luka kod Nevesinja danas je obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Tim povodom služen je pomen poginulim borcima i položeni su vijenci na spomen-obilježje na kojem su ispisana imena 207 poginulih boraca i 109 civila.

Kod spomen-obilježja u Luci pomen je služio sveštenik Mladen Čalija, koji je okupljenim pripadnicima brigade i njihovim potomcima poručio da budu dostojni svojih saboraca i predaka koji su podnijeli veliku žrtvu da bi sadašnje generacije živjele slobodno i dostojanstveno.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac poručio je da su danas svima najpotrebniji sloga, razumijevanje i mudrost, kako bi bila sačuvana Republika Srpska koju su stvarali heroji.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da je Druga laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske imala veliki značaj u odbrani Hercegovine i čitave Republike Srpske.

“U znak sjećanja na heroje i stradalnike zajedno sa Konjičanima podigli smo spomenik koji će trajno podsjećati na njihov patriotizam”, naglasio je Avdalović.

Bivši pripadnik brigade i član Udruženja Konjičana Drago Glogovac istako je da je ova brigada vojnički odbranila narod i teritoriju, ali su više sile crtale granice koje su njihove domove ostavile van Republike Srpske.

Miroslav Bulajić iz Luke, koji je bio je pripadnik Druge lake pješadijske brigade, rekao je da ni toliko godina poslije rata uspomene na ovu vojnu formaciju ne blijede.

“Bilo je teških i tužnih trenutaka, patnje i razaranja, ali možemo biti ponosni na jedinstvo saboraca iz Nevesinja i Konjica, koje je spriječilo veće stradanje”, istakao je Bulajić.

Vijence su položile delacije opštine Nevesinje, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Boračke organizacije Republike Srpske, opštinskih boračkih organizacija Nevesinje, Višegrad, Ljubinje i Trebinje, Organizacije porodica poginulih i nestalih, Udruženja starješina Vojske Republike Srpske i nevesinjskog Ravnogorskog pokreta.

Druga laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske je tokom rata imala zonu odgovornosti od oko 70 kilometara - od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko-nevesinjskom ratištu.

Ova brigada izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su pomogli prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana