Obezbijeđeno 60 odsto energenta na domaćem tržištu

M. L.
Obezbijeđeno 60 odsto energenta na domaćem tržištu

Banjaluka - Drvni sortiment za predstojeću grijnu sezonu se nabavlja u skladu sa planiranom dinamikom i do sada je obezbijeđeno više od 60 odsto potrebnog energenta i to na domaćem tržištu, saopštili su iz preduzeća “Eko toplane” Banjaluka.

- Predviđenim planom nabavke, a u skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada preduzeća “Šume RS”, očekujemo da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu grijnu sezonu 2018/2019 - saopštili su iz preduzeća “Eko toplane” ističući da su “Šumama RS” kompletan nabavljeni energent platili avansno. Dodaju da su navodi iz pojedinih medija o nabavci energenata za prošlu grijnu sezonu neistiniti i neutemeljeni.

- Preduzeće “Eko toplane” osnovano je 2017. godine, dok nam je usluga daljinskog grijanja povjerena od februara ove godine, tako da od 2015. do 2017. godine kao preduzeće nije ni postojalo niti bilo u prilici da nabavlja energent. S obzirom na to da smo u protekloj grijnoj sezoni bili u fazi izgradnje toplane i formiranja logističkog centra, dijelom je nabavljen energent od eksternih dobavljača jer je u tom periodu bilo nemoguće izvoženje dovoljne količine drveta iz gazdinstava u Srpskoj zbog vremenskih uslova - dodali su iz ovog preduzeća. Naveli su da cijena tog drvnog sortimenta, koja je navedena u pojedinim medijima, nije tačna, jer se na nju dodaju troškovi prevoza i uvozne dažbine.

- Na dokumentaciji koju posjedujemo jasno je navedena zemlja porijekla - Republika Hrvatska sa označenim katastarskim česticama i nije postojao nikakav uvoz iz Njemačke. Posebno naglašavamo da naša postrojenja tehnički nikakav nuklearni otpad ne mogu da sagorijevaju i to je proizvodno nemoguće. Smatramo krajnje tendencioznim tvrdnje prema kojima kontaminirani nuklearni otpad bilo koje vrste može nesmetano da se transportuje kroz zemlje EU i uvozi u našu zemlju - istakli su preduzeću “Eko toplane”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana