Обалоутврда штити мјештане у Смајинцима код Српца од поплава

Д. Ј.
Обалоутврда штити мјештане у Смајинцима код Српца од поплава

Србац - Изградњом обалоутврде у Смајинцима код Српца мјештани овог насеља ће много мање стрепјети од поплава, а посебно је значајно што ће у том насељу бити сачуван мост који је био оштећен усљед излијевања рјечице Повелич.

Радови су дио пројекта УНДП-а БиХ "Интегрисање климатских промјена с циљем смањења ризика од поплава у сливу ријеке Врбас", а у току је уређење обале и постављање крупног камена у дужини од око 40 метара.

За реализацију пројекта УНДП БиХ и општина Србац издвојили су 69.980 КМ, од чега је путем програма УНДП-а БиХ обезбијеђено 48.817 КМ, а учешће општине Србац је 21.162 КМ.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је у оквиру истог пројекта уређен горњи и доњи ток канала Косолинац и Доња Ина, а ти радови ће бити настављени и наредних седмица.

Он додаје да је у децембру ове године планирано расписивање новог јавног позива од стране УНДП-а БиХ у склопу истог пројекта, чиме ће поново бити створена шанса за Срнац да кандидује нове пројекте у јачању система одбране од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана