Нови почетак за 51 домаћинство након катастрофалних поплава у Српцу

Дејан Јовичић
Нови почетак за 51 домаћинство након катастрофалних поплава у Српцу

Србац - Пет година након катастрофалних поплава, које су погодиле Србац и причиниле штету у износу од 10 милиона КМ, за 51 најугроженије домаћинство коначно ће бити обезбијеђен кров над главом.

У оквиру Пројекта опоравка од поплава који спроводи Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ, у току је завршетак изградње шест нових и обнова 45 оштећених кућа, које су претрпјеле највећа оштећења у мајским поплавама 2014. године.

Једно од њих је домаћинство Мирјане Савић из Повелича, која живи са тешко болесном мајком Савком. Она ће добити нову кућу површине 32 квадратна метра, у коју ће се преселити из трошног објекта, који је након незапамћених поплава на овом подручју постао неуслован за живот.

- Сјећања на ту катастрофу ми се непрестано враћају. Вода је навирала великом брзином, а мајка је била непокретна и једва сам је изнијела из куће. Не знам ни сама како смо преживјели. Штета у кући је била огромна, а уништено нам и све што смо посадили у башти. Чекале смо пет година да добијемо нормалне услове за живот. Хвала свима који су нам помогли, не поновило се више - каже Мирјана.

Једна од компоненти овог пројекта била је додјела пољопривредне механизације и садног материјала за 22 домаћинства чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић каже да су испоручени сјемена, заштитна средства и ђубриво за кукуруз.

- Уручено је и осам пластеника са пратећом опремом, пет мотокултиватора са фрезом, један сјетвоспремач, четири тракторске прскалице, једна музилица за краве и једна тракторска косачица - рекао је Михољчић.

Међу пољопривредницима који су добили механизацију је и Влајко Игњатић из Разбоја, чије имање је Врбас поплавио осам пута.

- Вода ми је била у кући, па чак и у кошани, која је била пуна кукуруза, који сам морао бацити. Добио сам тракторску прскалицу која ће ми добро доћи, јер сијем три хектара земљишта кукурузом. У питању је старачко домаћинство и нема ко да копа, па ако не прскамо усјеве на вријеме од рода неће бити ништа - каже Влајко.

Пројектом опоравка од поплава обухваћена су домаћинства која су испунила услове и критеријуме јавног позива који је расписао УНДП 2017. године, чиме су се нашла на коначној ранг-листи за санацију постојећих или изградњу нових кућа, а један број њих је на основу предвиђених критеријума стекао право и на пољопривредну механизацију.

Вриједност програма је 15 милиона евра, а финансира га Европска унија у сарадњи са Владом Српске и Владом ФБиХ, УНДП-ом у БиХ и локалним властима, чиме ће бити стамбено збринуто 2.895 особа и економски оснажено 555 најугроженијих породица у 44 општине и града у БиХ.

Одбрана од поплава

У санацију водопривредних објеката у Српцу Влада РС до сада је уложила 3,2 милиона КМ, а у току је и ревитализација црпних пумпи у вриједности од 2,5 милиона КМ. У октобру прошле године почела је и реконструкција врбаско-савског насипа у дужини од 9,2 километара, за шта ће Влада издвојити додатни 3,1 милион КМ. Рок за завршетак радова је крај ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана