Nova stolarija, krov i fasada štede energiju

Milijana Latinović
Nova stolarija, krov i fasada štede energiju

Gradiška - Zahvaljujući programu “NovEE zgrade RS - za uštede”, koji će biti realizovan ove i iduće godine, fiskulturna sala Tehničke škole u Banjaluci, bivši Šoping centar, biće rekonstruisana i adaptirana u sportsku dvoranu, a bolju izolaciju i uštedu energije dobiće i Gimnazija u Gradišci.

Program organizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, pod pokroviteljstvom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta “Podsticanje energetske efikasnosti u BiH”.

U Ministarstvu ističu da su na njihovu adresu stigle prijave iz devet lokalnih zajednica za ukupno 12 objekata, te da su u skladu sa uslovima javnog poziva, a na osnovu dostavljene dokumentacije, izabrani Gimnazija u Gradišci i buduća sportska dvorana u Banjaluci.

- Kroz program se finansira izrada i revizija tehničke dokumentacije, nadzor na objektu u dijelu koji ima uticaj na energetsku efikasnost objekta, energetski pregled objekta, izrada izvještaja i energetskog sertifikata - naveli su u Ministarstvu i dodali da se kroz ovaj program ne finansiraju građevinski radovi, te da je završetak radova planiran do oktobra 2019. godine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka Petar Bilčar rekao je da je veoma značajno što će kroz ovaj projekat biti obezbijeđena besplatna stručna podrška za izradu projekta, praćenje nadzora na energetskoj efikasnosti, kao i energetski pregled buduće sportske dvorane u Banjaluci.

- Značaj ovog projekta ogleda se u velikoj uštedi energije na objektu, ali i finansijskim uštedama - dodao je Bilčar. 

Direktorica Gimnazije u Gradišci Vesna Krunić ističe da je zgrada Gimnazije posljednji put renovirana prije nepune dvije decenije, te da nikada nije imala pravu izolaciju ni fasadu.

- Školski prozori su drveni i sasušeni, tako da je prostorije teško zagrijavati, a krov je ravan sa limom koji nema odgovarajuću ni toplotnu ni zvučnu izolaciju, tako da ćemo po završetku ovog projekta sigurno dobiti toplije i uslovnije učionice, te postići značajne uštede energije - istakla je Krunićeva i dodala da Gimnaziju u ovoj opštini trenutno pohađaju 353 učenika.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić ističe da je zgrada Gimnazije veoma bitna za srednjoškolsko obrazovanje na području ove lokalne zajednice, te da će opština finansijski učestvovati u energetskom opremanju objekta.

  • Cilj nam je da đaci imaju bolje uslove. Čim bude završeno projektno rješenje, znaćemo kada počinju radovi i kolika je vrijednost - kazao je Adžić.

Obuka

U Ministarstvu kažu da će svi koji budu uključeni u aktivnosti u vezi sa izradom dokumentacije, pregledom zgrada i druge aktivnosti proći obuku.

- Službenici jedinice lokalne samouprave, projektanti, revidenti i osobe koje će vršiti nadzor proći će setove stručnih namjenskih obuka u predmetnoj oblasti - naveli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana