Nova bolnica u Doboju niče krajem ljeta

Danijela Stokanić
Nova bolnica u Doboju niče krajem ljeta

Doboj - Tender za izgradnju nove moderne bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju biće raspisan krajem ovog mjeseca, dok se početak radova može očekivati do kraja ljeta.

Nova bolnica, za koju će iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno oko 80 miliona maraka, raspolagaće  medicinskim specijalističkim službama kao i svaka moderna evropska bolnica.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da očekuje da će tender za projektovanje, izgradnju i opremanje nove dobojske bolnice po principu “ključ u ruke” biti raspisan do kraja maja.

- Tender će biti otvoren 45 dana, dok bi ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, naravno, ako ne bude žalbi od strane drugih, mogao biti potpisan krajem jula ili početkom avgusta - rekao je Bogdanić.

On je podsjetio da će površina novog objekta biti oko 25.000 kvadratnih metara, a raspolagaće sa 365 kreveta za normalnu, intenzivnu i urgentnu njegu, te anesteziju.

- Novi objekat, koji bi trebalo da bude završen u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, biće sagrađen na površini pored rijeke Bosne i magistralnog puta na lokaciji gdje je nova bolnica za hemodijalizu - objasnio je Bogdanić.

On je podsjetio da je Vlada na posljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo ministarstvu da u saradnji sa rukovodstvom dobojske bolnice pokrene i sprovede međunarodnu proceduru javne nabavke za izbor glavnog izvođača projekta.

Kako su objasnili u Ministarstvu zdravlja, Vlada je saglasna da se oko 80 miliona KM sa PDV-om za realizaciju projekta obezbijedi iz budžeta RS u okviru budžetske stavke ovog ministarstva, a realizuju se kroz najmanje 120 jednakih rata počevši od završetka projekta i puštanja nove bolnice u rad.

Nova bolnica je, kako su istakli u ministarstvu, projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije u Srpskoj, kao i stanovnike okolnih mjesta u FBiH.

- U sadašnjem obliku kao javna zdravstvena ustanova bolnica u Doboju je osnovana 1952. godine i postepeno je prerastala iz ustanove sa dva odjeljenja u regionalnu bolnicu koja je smještena u 15 objekta, koji su dotrajali i ne zadovoljavaju evropske standarde. Modernizacija i sanacija je neisplativa - pojašnjavaju u ministarstvu.

Kako navode, trenutno stanje je potpuno nefunkcionalno za modernu bolnicu i nalazi se na uzvišenju sklonom razvoju klizišta.

Novi objekat i bolju zdravstvenu zaštitu željno iščekuju stanovnici dobojske regije. Dobojlija Mirko Simić ističe da jedva čeka da počne gradnja novog objekta, u kojem će, kako kaže, sigurno biti mnogo bolji uslovi i savremenija medicinska oprema u odnosu na postojeći.+++

Neke od službi i organizacionih cjelina planiranih u okviru nove bolnice

* glavni operacioni blok sa četiri operacione sale

* porodilište sa operacionom salom i četiri porođajna stola

* urgentni blok sa operacionom salom

* dijagnostički centar sa više od 22 laboratorije

* dnevna ambulantna/polikliničke usluge sa oko 20 specijalističkih konsultacija

* terapijska onkološka dnevna bolnica

* moderna apoteka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana