Никола Ђокановић, начелник општине Доњи Жабар: Ниске плате тјерају мјештане у иностранство

Анита Јанковић-Речевић
Никола Ђокановић, начелник општине Доњи Жабар: Ниске плате тјерају мјештане у иностранство

Немогућност запослења и ниске плате, које најчешће не сежу више од минималца, највећи су проблеми са којим се суочавамо дужи низ година због чега све више младих одлази у иностранство, а напуштена имања пропадају.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" начелник општине Доњи Жабар Никола Ђокановић.

- Са тим мизерним платама и четворочлане породице са двоје запослених воде исконску битку за преживљавање. Омладина тек нема перспективу, јер немају услове за заснивање породице. Посљедњих неколико година много их је отишло у иностранство и то поготово свјеже вјенчани парови који се сигурно неће вратити - рекао је Ђокановић.

* ГЛАС: Од чега живе становници Доњег Жабара?

ЂОКАНОВИЋ: Већина живи од пољопривреде, а значајан број људи ради у неколико фирми које послују на територији општине. То су фирме које се махом баве производњом у области пољопривреде, а дио је запослен у сектору грађевине и занатским радњама. Међутим, већи проблем су мале плате. Имамо потенцијал за озбиљније бављење пољопривредом јер је земља плодна и поједини ратари два усјева скидају годишње. Могли би направити и индустријску зону јер је доста земље у власништву општине, али треба нам помоћ Владе РС. 

* ГЛАС: Како такви економски услови утичу на наталитет?

ЂОКАНОВИЋ: Исувише лоше, јер се рађа све мање дјеце. Око 65 одсто становништва су стари. Лани су рођене само двије бебе, на које смо чекали све до децембра, што је веома тужно.

* ГЛАС: И 2016. године су рођене само двије бебе, какве су прогнозе за будућност?

ЂОКАНОВИЋ: Прогнозе су никакве јер ми се чини да ће бити све горе. Општина није у могућности да подстиче младе на брак или да значајно стимулише наталитет. Једина помоћ је за рођење тројки и близанаца у износу од 500 марака, а за једно дијете 200 КМ.

* ГЛАС: Са којим још проблемима се општина суочава?

ЂОКАНОВИЋ: Огроман проблем је то што смо закинути за значајну суму новца од ПДВ-а. Годишње пунимо државну касу са око 65 милиона КМ ПДВ-а, а враћа нам се 700.000 марака јер нам је одузето 850.000 КМ на годишњем нивоу након пописа становништва 2013. године којим се показало да имамо 4.034 становника, иако имамо знатно више. Према ранијем попису имали смо 9.000 становника и сада имамо минимум 6.000 који живе на нашој територији, али су фиктивно пријављени у Брчко дистрикту. Они су ту, пуне буџет, али пописом нису уважени чиме је Доњем Жабару нанесена неправда.

* ГЛАС: Зашто грађани Доњег Жабара пријављују пребивалиште у Брчко дистрикту? 

ЂОКАНОВИЋ: Брчко има много повољније бенефиције попут дјечијег додатка који за свако дијете износи 82 КМ, док је код нас двоструко нижи. Такође, подстицаји у пољопривреди су код њих три пута већи него у Српској и да би користили те погодности многи наши грађани се пријављују у Брчком, иако остају да живе на нашој територији.

* ГЛАС: Како планирате да се изборите с тим проблемом?

ЂОКАНОВИЋ: Покренули смо иницијативу путем Савеза општина и градова РС да нам се врати већи износ ПДВ-а, односно да се уваже и грађани који живе у Доњем Жабару без обзира на то гдје су пријављени. Ако нам то буде одобрено, општина би могла функционисати без проблема.

* ГЛАС: Како сада функционишете, колики је буџет општине?

ЂОКАНОВИЋ: Буџет је 1,18 милиона, а плате у општинској администрацији су међу најнижим у Српској због недовољног прилива новца. Сваки дан муку мучим јер долазе људи на врата и вапе за помоћ, а ја ту ништа не могу да учиним. За социјална давања на годишњем нивоу издвојимо око 5.000 КМ, док мјесечне стипендије износе 100 КМ по студенту, а ове године стипендирамо 21 студента. Нажалост, већ годинама немамо новца за подстицаје пољопривредницима.

Помоћ

* ГЛАС: Колико Влада РС излази у сусрет општини и на који начин вам је у посљедње вријеме помагала?

ЂОКАНОВИЋ: Претходних година Влада је доста уложила у асфалтирање више километара путева у Доњем Жабару. Асфалтирана је и пјешачка стаза, а добили смо и донацију за амбуланту. Влада би морала да се озбиљније позабави питањем наталитета, јер смо ми немоћни за спровођење било каквих програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана