Ниче нова кућа за осмочлану породицу Милинковић

Снежана Тасић
Ниче нова кућа за осмочлану породицу Милинковић

Приједор - Приједорчани Наташа и Срећко Милинковићн и њихових шесторо дјеце ускоро ће свити своје породично гнијездо у новој кући, захваљујући хуманој акцији која је покренута у мјесту Црна долина гдје је ових дана започета градња темеља за њихов нови дом.

Чланице Кола српских сестара заједно су са градским Црвеним крстом и Организацијом породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила покренуле акцију за изградњу дома овој осмочланој породици, која живи у трошној кући, старој више од стотину година. Незапосленим родитељима и дјечици, узраста од три до четрнаест година, нови кров над главом и бољи услови за живот, највећи су сан.

Предсједница Кола српских сестара из Приједора Јадранка Мијић каже да су на идеју да почну да граде нову кућу дошли још прије три године, када се срушио зид на трошној кући у којој живе.

- Срећом тада нико није био у соби тако да су уз помоћ комшија и родбине успјели да тај зид некако подигну и санирају. Међутим, кућа је стара и када смо размишљали како да им помогнемо схватили смо да реновирањем не би много направили и да се мора сазидати нови објекат - прича Мијићева.

Ријеч је о породици погинулог борца, с обзиром на то да је Наташин отац настрадао у минулом рату.

- За њих је било и других рјешења. Нуђен им је плац на другој локацији или стан у граду, али су они то одбили јер на свом имању имају стоку и пољопривредне културе од којих живе. Ова дјеца нису гладна, јер је ријеч о вриједним и честитим људима који се на све начине боре да им омогуће добар живот. Међутим, кров над главом им не могу обезбиједити сами - истиче Мијићева.

Мајстори су ових дана изашли на терен и почели са припремама за изградњу темеља, а дио новца, довољан за почетак, обезбијеђен је током године од Министарства управе и локалне самоуправе РС кроз пројекат Кола српских сестара.

У плану је да ове године сазидају темељ, а Мијићева прича да је упутила апел свим хуманим људима у Приједору да се одазову акцији и донирају новац или грађевински материјал како би кућа била завршена у што краћем року.

Предсједница Организације породица заробљених погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица придружила се апелу.

- Ријеч је о предивној породици којој треба помоћи - изјавила је Карлица. Она је додала да ускоро очекује састанак гдје ће свако од покретача акције добити задатак како даље да прикупља новац да би се хуманитарна акција успјешно привела крају.

Ипак, најрадоснији ових дана је Срећко Милинковић који каже да се покретањем акције остварује његов једини животни циљ, да дјеца добију прави кров над главом.

Редовно помажу

Јадранка Мијић истиче да представници Црвеног крста и Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, редовно обилазе ову породицу.

- С обзиром на то да родитељи не раде, а да су дјеци потребне књиге и гардероба тако ћемо наставити и убудуће. Надам се помоћи хуманих људи да бар кућу изградимо и да дјеца добију боље услове за живот - истакла је Мијићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана