Najveći glamočki krompir težak čak dva kilograma

M. L.
Najveći glamočki krompir težak čak dva kilograma

Glamoč - Tradicionalna manifestacija “Dani glamočkog krompira” okupila je proteklog vikenda u Glamoču 25 učesnika koji su brojnim posjetiocima predstavili plodove svoga rada, a najveći krompir težak čak dva kilograma proizveo je Radovan Tolimir.

Ova opština, čiji povratnici žive mahom od poljoprivrede, nadaleko je prepoznatljiva po krompiru, jedinstvenom brendu Glamoča. Uzgoj krompira za srpske povratnike u ovu opštinu u FBiH temelj je opstanka na vjekovnim ognjištima. Ova manifestacija okuplja sve više izlagača i posjetilaca, pa Glamoč oživi, kako kažu mještani, bar jednom u godini.

- U početku je bilo malo izlagača, bilo je i malo naroda, međutim ovo je 11. manifestacija i mnogo je masovnija. Dosta ljudi dolazi da vide šta mi to proizvodimo i da sklopimo posao - rekao je Ilija Radoja.

Osim krompira, na manifestaciji su birani i najljepši štand i najukusnija pita, a kulinarske sposobnosti pokazali su i učenici osnovne i srednje škole u Glamoču.

- Veliki broj izlagača i posjetilaca govori da je ova manifestacija već odavno prerasla u tradiciju - rekao je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja “Glamočko kolo” Banjaluka Rajko Srdić podsjetio je da je grupa entuzijasta rodom iz Glamoča osnovala ovu manifestaciju.

- Cilj nem je da sačuvamo autohtonu hranu ovih krajeva i zaštitimo geografsko porijeklo glamočkog krompira kao jedinstvenog brenda - rekao je Srdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana