Најуспјешнији школски прикази традиције Италијана, Украјинаца и Мађара

Срна
Најуспјешнији школски прикази традиције Италијана, Украјинаца и Мађара

Прњавор - Најбоље знање о националним мањинама и приказ њихове културе, традиције и обичаја на првом оваквом такмичењу ученика Основних школа општине Прњавор показали су ученици Основних школа /ОШ/ "Бранко Ћопић" и "Никола Тесла" из Прњавора и "Иво Андрић" из Кулаша, који су представили национални идентитет Италијана, Украјинаца и Мађара.

Прво мјесто са 160,5 бодова освојили су ученици ОШ "Бранко Ћопић" приказом италијанских традиције и обичаја, друго мјесто са 144,5 бодова освојио је тим ОШ "Никола Тесла" који је представио Украјинце, а треће мјесто са само два бода мање припало је школи "Иво Андрић" из Кулаша који су представили Мађаре.

Шеф канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Драхослав Штефанек рекао је да је позитивно изненађен свиме што су показали основци у Прњавору, који су својим трудом и залагањем допринијели да није виђено само такмичење већ прави фестивал о традицији и култури 17 националних мањина.

"Ми смо за овај пројекат дали грант за пет општина/градова – Прњавор, Приједор, Тузлу, Брчко и Сарајево. Ово што смо видјели у Прњавору је заиста квалитетно припремљено и одрађено", рекао је Штефанек.

Ђанлука Ванини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ, рекао је да ЕУ промовише националне мањине, његује и подстиче универзалну инклузивност.

"Велико ми је задовољство што видим да су укључене школе у промоцију културе толеранције" , рекао је Ванини и додао да ће ЕУ наставити да ради и сарађује са представницима локалних власти на промоцији националних мањина и њихове културе.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер истакао је да је у Прњавору урађена до сада најбоља презентација током које су ученици показали изванредан таленат и знање.

Он је најавио да би крајем маја требало бити одржано републичко такмичење на којем ће учествовати по три најбоље екипе из Прњавора, Бијељине и Приједора.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да од 17 националних мањина регистрованих у БиХ чак 13 живи у Прњавору, и да 10 одсто људи који су се на нивоу Републике Српске изјаснили као припадници националних мањина живе управо на подручју ове општине.

Он је захвалио Савјету Европе и ЕУ који су финансијски подржали ову манифестацију, а Савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор, као и школама, за одличну организацију.

"Ово је била прилика да ученици, али и сви ми који смо пратили програм такмичења научимо нешто ново из обичаја, културе и традиције националих мањина", рекао је Томаш.

Предсједник Актива директора основних школа општине Прњавор Свјетлана Гајић честитала је свим ученицима, али и наставницима и директорима школа који су били укључени у овај процес.

Она јем нагласила да су ученици дали свој максимум, показали креативност и да је урађен одличан посао.

У такмичењу је учествовало 17 тимова.

Основна школа "Никола Тесла" из Прњавора имала је четири тима који су представили Словенце, Русине, Албанце и Украјинце. ОШ "Бранко Ћопић" из Прњавора са два тима представила је Русе и Италијане, ОШ "Свети Сава" Смртићи Пољаке и Словаке, ОШ "Петар Кочић" Шибовска Јевреје и Македонце, ОШ "Милош Црњански" Поточани Турке и Нијемце, а ОШ "Меша Селимовић" Насеобина Лишња Румуне и Чехе. Ученици ОШ "Вук Караџић" Доњи Вијачани приказали су обичаје Црногораца, ОШ "Иво Андрић" Кулаши Мађара, а Музичка школа "Константин Бабић" Прњавор ромске обичаје. Током такмичења представници школа тематски су уредили штандове на којима су се нашли специфични предмети и специјалитети националних кухиња, уприличили су сценско представљање националних мањина кроз игроказе, плес или нарацију, а одабрани школски тимови учествовали су и у квизу знања. Пројекат у вриједности од 10.000 евра финансирају ЕУ и Савјет Европе, уз учешће општине Прњавор у финансијском и организационом дијелу. Циљ пројекта је очување културног идентитета, развијање и јачање мултикултуралности промоцијом културе и обичаја, а кроз такмичење основних школа и промоција и већа видљивост конкретних акција и рада локалних заједница на промовисању језика и присуства националних мањина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана