Najstarija hercegovačka kafana “Uskok” devet decenija dočekuje goste

Miloš Vasiljević
Najstarija hercegovačka kafana “Uskok” devet decenija dočekuje goste

Bileća - Najstarija hercegovačka kafana “Uskok” već devet decenija je centar svih dešavanja u živopisnom selu Korita kod Bileće i omiljeno okupljalište, ne samo mještana ovog kraja već i mnogih putnika koji ovdje dolaze da bi se osvježili, ali i osjetili duh prohujalih vremena.

Vrata ove kamene kafane, podignute uz put koji spaja Bileću i Gacko, otvorena su davne 1928. godine i od tada u nju osim Hercegovaca svraćaju i mnogi putnici namjernici, ali i javne ličnosti za koje je “Uskok” malo utočište u bijegu od brzog života i urbanizacije. Njih već više od pola vijeka sa osmijehom dočekuje i ispraća vlasnica kafane Novka Trklja (71), zbog čega ovo mjesto mnogi zovu “gostionica kod Novke”.

Ova gostoljubiva žena njeguje tradiciju koju je preuzela od svekrve Anđe, a vrata ne zatvara ni za Božić, Vaskrs i druge praznike. Tada se, baš kao i u krugu porodice, poštuju svi običaji uz neizostavnu zdravicu.

Kafanu je Novka preuzela prije 52 godine uz podršku muža Milana, kome je volan bio draži od tacne, pa su ključevi ostali u Novkinim rukama. Od tada, najčešće uz čašicu domaće loze, dočekuje goste, prije svega prijatelje, za koje je ova “kamena kuća” više od ugostiteljskog objekta.

- Stari gosti ljubav prema ovoj kafani prenose na svoju djecu, pa tako nas posjećuje nekoliko generacija, na šta smo posebno ponosni - rekla je Novka Trklja.

Dodala je da je to kafana gdje nema kavge, gdje se hercegovačka ganga čuje do obližnjih sela, te uz strune gusala dočekuju i ispraćaju gosti. Posebno je svečano kada se sijeku badnjaci za Božić, te poslije službe u obližnjem selu Hodžići za Vaskrs, kada niko ne zaobilazi “Uskok”.

- To su posebni praznici i za našu kafanu. Poslije službe za Vaskrs iz Hodžića svi svrate u kafanu i popijemo po jednu ljutu, a tako je i za Božić - kazala je Novka.

Kada se krene prolamati pjesma, za stolovima prekrivenim crveno-bijelim kariranim stolnjacima često se traži mjesto više. Kafanom se šire mirisi ukusnog pečenja ispod sača, a u tom specijalitetu su uživali mnogi poznati glumci i druge javne ličnosti.

- Dolazili su ljudi koji vuku hercegovačke korijene, Momo Kapor i Radoslav Bratić, te široka lepeza glumaca Petar Božović, Bata Živojinović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Miodrag Petrović Čkalja, Dragan Bjelogrlić, te poznati pjevači, sportisti umjetnici - kazala je ponosno Novka Trklja.

Ovaj nesvakidašnji objekat je inspirisao i mnoge umjetnike, a pjesma Božidara Glogovca “Krčmarica Novka” krasi zidove okovane lamperijom. Posebnosti ove kafane osim izgleda doprinosi i to što se ispod objekta nalazi pećina.

- Pećina nam je nekada služila da u njoj rashladimo piće, a tu se može napraviti objekat, jer ima prostora kolika je i sama kafana. Dolazili su i speleolozi i pokazala im se kao i te kako interesantna - kazala je Novka Trklja.

Jedan od najvjernijih gostiju, koji više od 50 godina dolazi u ovu kafanu je Staniša Dumnić - Ćale. Dobri komšijski odnosi, kaže on, malo gdje su izraženi kao u selu Korita.

- Svaki putnik namjernik je dobrodošao u ovu kafanu, posebno u zimskim periodima, jer ovdje znaju da budu surove zime, a uz vatru i čašicu razgovora brzo se ugrije i tijelo i duša - kaže Dumnić.

Mještanin Radovan Nosović dodaje da je ova kafana posebna, jer ima dušu, ono što mnoge druge nemaju.

- Od davnina ova kafana je mnogo značila Korićanima, ali i mještanima okolnih sela, kao i prolaznicima. Ovdje su se odvijali svi važni događaji, sastanci, kako nekad tako i sada, pa uz pjesmu, mezu i piće zborilo se duboko u noć - rekao je Nosović.

Koliko kafana znači mještanima okolnih sela objašnjava Milinko Avdalović iz gatačkog sela Stepen, koji veli da je ovo mjesto sabiranja čestitih ljudi, i u dobru i zlu, na kojem bi mogle pozavidjeti i mnogo veće sredine.

  • Ovo je utočište za sastanke i razgovore u četiri zida iskrenosti kafane “Uskok”, koja decenijama svjedoči o životima mještana koji ne žele da ostave vjekovno ognjište. Ona je dio našeg identiteta, gdje je svađa i galama na posljednjem, a hercegovačka ganga i kap dobre rakije na prvom mjestu - rekao je Avdalović.

Birtija i dućan

Kafana “Uskok” ima dugu i zanimljivu istoriju, a zbog svoje autentičnosti predstavlja pravu turističku atrakciju i spomenik kulture. Novka Trklja je ispričala da je njen svekar Tomo sa braćom 1921. počeo da zida kuću pored puta, u kojoj su 1928. otvorili birtiju i dućan.

- Trgovina i kafana dobro su radili sve do 1941. godine, kada su svekra Tomu ustaše bacile u zloglasnu Korićku jamu - kazala je Novka i dodala da je nakon toga svekrva Anđa nastavila porodičnu tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana