На рачуне узгајивача свиња стиже 2,4 милиона КМ

Милијана Латиновић
На рачуне узгајивача свиња стиже 2,4 милиона КМ

Бањалука - На рачунима узгајивача свиња у Републици Српској ове године наћи ће се 2,4 милиона марака, колико је аграрним буџетом обезбијеђено за подстицаје за утовљене свиње и приплодне крмаче.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је планом коришћења новца за подстицај развоја пољопривреде и села у 2018. години предвиђено 1,5 милиона марака за премију за утовљене свиње.

Истичу да је то за 88,43 одсто више у односу на новац који је за ове намјене издвојен у просјеку за протекле три године, а који је износио 796.031 марку.

- Премија по утовљеној свињи биће 50 марака, док је просјек ове премије у посљедње три године био 22 КМ, што представља повећање за 127,27 одсто - навели су у Министарству.

Додају да је истим планом предвиђено и повећање премија за приплодне крмаче.

- У аграрном буџету ове године за те намјене резервисано је 900.000 марака, што у односу на 483.116 КМ, колико је просјечно исплаћено у посљедње три године, представља  повећање за 86,29 одсто - навели су у Министарству и додали да ће премија по приплодној крмачи износити 80 марака, што је повећање за 50,94 одсто у односу на 53 КМ, колико је износио трогодишњи просјек.

У Министарству пољопривреде подсјећају да је премија за тов свиња за прошлу годину исплаћена још 1. фебруара, што је најраније у протеклих неколико година, док је премија за приплодне крмаче исплаћена на рачуне фармера 15. фебруара.

- И сами узгајивачи свиња су недавно поручили да исплата премија није била никад бржа и ажурнија. Овакав приступ Министарства наишао је на изузетно позитивне коментаре код самих произвођача, како у погледу брзине исплате, тако и у погледу значајног повећања када су у питању премије за товне свиње и приплодне крмаче - речено је у Министарству.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да ће повећање подстицаја несумњиво позитивно утицати на узгајиваче свиња.

- Сигурно ће доћи до повећања броја узгајивача свиња. Вјерујем да ћемо постићи и већу конкурентност на тржишту у односу на узгајиваче из ФБиХ и Брчко дистрикта - рекао је Маљчић и додао да вјерује да ће исплата подстицаја бити редовна. Он је казао да Удружење на чијем је челу броји око 120 чланова.

Аграрни буџет

Пољопривредници у Српској послије дужег низа година добиће 11 милиона марака више од Владе РС јер је овогодишњи аграрни буџет са планираних 60 милиона повећан на 71 милион марака. Договор о повећању подстицаја постигнут је недавно на састанку предсједника и премијерке РС Милорада Додика и Жељке Цвијановић са представницима удружења пољопривредника. Додик је тада нагласио да ће, осим 71 милиона КМ за подстицаје, у пољопривреду бити уложено додатних 131 милион КМ кроз разне пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана