Muzej Kozare: Fotografije svjedoče o borbi našeg naroda za samostalnost

Snežana Tasić
Muzej Kozare: Fotografije svjedoče o borbi našeg naroda za samostalnost

Prijedor - U Muzeju Kozare je povodom krsne slave ove ustanove Svetog apostola i jevanđeliste Luke otvorena izložba fotografija pod nazivom “Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države”.

Izložbu je priredila Sekcija fotografa Društva konzervatora Srbije u okviru obilježavanja velikog jubileja - 200 godina od početka Drugog srpskog ustanka.

Predsjednica Sekcije fotografa Snežana Negovanović je istakla da izložbu, koja obuhvata period od 1804. do 1878. godine, čine fotografije današnjeg izgleda memorijalnih mjesta vezanih za tok Prvog i Drugog srpskog ustanka, događaje iz srpske revolucije, a potom i istaknutih ličnosti i značajnih dešavanja.

- Na izloženim fotografijama su  prve institucije koje su vodile ka stvaranju i osamostaljivanju moderne srpske države, predstavljene iz ugla službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa Srbije, kroz fotografije spomen-obeležja, građevina, manastirskih kompleksa, sveg tog bogatstva, pre svega, spomeničkog nasleđa koje je sačuvano, a svedoči o višedecenijskoj borbi i trudu našeg naroda ka sticanju države i samostalnosti - istakla je Negovanovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je potvrdio da je sveti Luka prvi nacrtao likove Bogorodice i Hrista i na neki način je on osnivač hrišćanskog ikonopisa te da, imajući to u vidu, oni povodom ovog praznika otvaraju kvalitetne likovne izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana