Mutna voda posvađala preduzeća iz Foče

Radmila Đević
Mutna voda posvađala preduzeća iz Foče

Foča - Direktor Šumskog gazdinstva "Maglić" iz Foče Spomenko Stojanović najavio je da će zbog neopravdanih i neargumentovanih optužbi da su ovo preduzeće i on kao rukovodilac odgovorni za zamućenje vode u gradskom vodovodu, tužiti Inspektorat Republike Srpske, vodnog inspektora Radenka Sanda, preduzeće "Izvor" iz Foče i direktora tog preduzeća Miomira Bojata.

Nakon prekršajnog naloga koji je Šumskom gazdinstvu, kako kaže Stojanović, na zahtjev preduzeća za vodovod i kanalizaciju "Izvor" ljetos izrekao republički vodni inspektor, Osnovni sud u Foči oslobodio je "Maglić" odgovornosti.

Stojanović tvrdi da je vodni inspektor, u saradnji sa direktorom "Izvora", podnio prekršajni nalog protiv "Maglića" i njega kao odgovornog lica uz optužbe da su odgovorni za zamućivanje vode u gradskom vodovodu, bez ikakvog ispitivanja i uviđaja. On kaže da je na taj način nanesena velika šteta preduzeću i njemu lično.

- Za razliku od šumarskog inspektora, koji je pregledao dokumentaciju našeg preduzeća i izašao na teren, nakon čega je sastavio izvještaj prema kome ovo preduzeće nije odgovorno za mućenje vode, vodni inspektor narušio je zakon o inspekcijskim poslovima, jer nije došao u Šumsko gazdinstvo niti je izašao ne teren, niti nam se uopšte obratio, a donio je paušalne zaključke i podnio prijavu - rekao je Stojanović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Tvrdi da je prekršajni nalog i kazne od 10.000 KM za gazdinstvo i 2.000 KM za direktora, vodni inspektor napisao u kancelariji direktora "Izvora" na osnovu njegovih paušalnih priča i fotografija sa naknadno utisnutim datumom.

- Mi nismo pristali da platimo kaznu, jer se ne osjećamo krivim i bili smo na sudu gdje smo dobili oslobađajuću presudu, jer inspektor nije ničim dokazao da smo to uradili. Da je kojim slučajem upotrijebio neku provjerenu metodu, kao što je bojenje vode natrijum-fluoresceinom, mi ne bismo podnosili zahtjev za sudsko odlučivanje, platili bismo kazne i proširili bismo obuhvat vodozaštitnog pojasa - rekao je Stojanović.

Naglasio je da ŠG "Maglić" ne zamućuje vodu u Foči jer se sa prvim padavinama voda i dalje muti.

- Tužićemo Inspektorat, inspektora lično, kao i direktora i preduzeće "Izvor" za štetu koju su nam nanijeli. Mali je ovo grad da se priča kako Šumsko gazdinstvo "Maglić" Foča muti vodu svojim sugrađanima, a mi tu živimo, naše porodice i naši prijatelji. Uostalom, ovdje rade stručni i školovani inženjeri - naglasio je Stojanović.

U Inspektoratu RS kažu da je republički vodni inspektor početkom jula ove godine izašao na izvorište "Lučka vrela" i na lokaciji samog izvorišta obavio kontrolu, te sačinio fotografije zatečenog stanja, što je konstatovano inspekcijskim zapisnikom.

- Uvidom na lokaciji inspektor je konstatovao da je zbog djelimičnog izvođenja radova u užoj zoni sanitarne zaštite izvorišta došlo do oštećenja tla i zamućivanja vode u vodotoku, a zona se nalazi na zemljištu koje je dio šumsko privrednog područja koje je povjereno na gazdovanje Šumskom gazdinstvu "Maglić", koje je dužno da poštuje odredbe Zakona o vodama u cilju zaštite kvaliteta voda - navode u Inspektoratu RS. Dodaju da je postupajući inspektor Šumskom gazdinstvu "Maglić" dostavio primjerak zapisnika o inspekcijskoj kontroli, sa napomenom da na utvrđeno činjenično stanje može prigovoriti u roku od tri dana i to potkrijepiti valjanim dokazima.

- U zakonom ostavljenom roku Šumsko gazdinstvo nije dostavilo primjedbe na navode iz zapisnika. Zbog utvrđenog stanja inspektor je pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu izrekao novčanu kaznu putem prekršajnog naloga, a isti su iskoristili svoje zakonom propisano pravo da traže sudsko odlučivanje o izdatim prekršajnim nalozima, kao što to mogu tražiti i drugi subjekti u drugim oblastima nadzora - dodaju u Inspektoratu.

Direktor preduzeća "Izvor" Miomir Bojat rekao je "Glasu Srpske" da ovo preduzeće nije tužilo niti podnosilo prijavu protiv ŠG "Maglić", već da je nadležni inspektor radio poslove iz svoje nadležnosti i utvrđivao stanje na terenu.

- Mi nismo u sporu sa ŠG "Maglić" - kratko je prokomentarisao Bojat.

Površinske vode

Spomenko Stojanović je istakao da su uvijek poštovali vodozaštitni pojas oko izvorišta.

- Voda se i danas muti, svi građani to znaju, a nas nema na tom prostoru, ne radimo ništa. To je problem za koji prethodni direktori "Izvora" znaju zbog čega je nastao, jer su zbog nedostatka i redukcije vode kaptirane površinske vode, pa kada god padne kiša pojavi se zamućenje vode, to je očigledno - rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana