Мурали ослободилаца украсили Фочу

Срна
Мурали ослободилаца украсили Фочу

Фоча - Велики јубилеј, 100 година од коначног ослобођења од ропства под Турцима и Аустроугарима, дужег од четири вијека, Фоча је дочекала украшена муралима ослободилаца.

Млади из Фоче, посебно становници улице која носи име војводе који је Фочацима донио слободу, не заборављају заслуге славних предака.

Улицу Степе Степановића од прошле године краси мурал овог славног војводе, а однедавно и мурал легендарног извиђача српске војске Драгутина Матића, који је симбол несаломивости духа српског војника сељака.

Оба мурала дјело су младог фочанског умјетника Владимира Милановића, апсолвента на Академији ликовних умјетности у Требињу.

- Пошто смо ми из улице Степе Степановића, покренули смо се да што више урадимо у њихову славу, у њихово име, па смо почели самим исписивањем имена улице Војводе Степе Степановића. То нам није било довољно, па смо урадили мурал војводе на нашој згради, а причу смо заокружили муралом чувеног извиђача Драгутина Матића, познатог као Око Соколово. Ту је и стих “Слиједимо дух својих предака”. На тај начин стављамо на знање да не заборављамо наше ослободиоце - каже Милановић.

По угледу на улицу Степе Степановића, украшена је и улица Војводе Петра Бојовића, а и овај мурал, на иницијативу станара улице, осликао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана